Навигационна пътека

Европейският ден на езиците навърши 10 години - 23/09/2011

Кръстословица, попълнена отчасти с имената на някои езици © ЕС

С музикален фестивал, поетични четения и конференция за познанията по чужди езици и перспективите за намиране на работа ще бъде отбелязано десетото издание на Европейския ден на езиците на 26 септември.

Всяка година на 26 септември Европа чества многото различни езици, говорени на континента. От 2001 г. насам на провеждания ежегодно Европейски ден на езиците се изтъква нашето богато езиково наследство и се насърчават хората да изучават нови езици.

Темата на тазгодишната проява е как езиците могат да отворят нови хоризонти пред хората и да им помогнат да си намерят работа.

Специални прояви, организирани от местните служби на ГД „Писмени преводи“ на Европейската комисия DeutschEnglishfrançais , ще се проведат във всяка страна от ЕС:

  • Многоезикови компетенции за професионален и социален успех в Европа Englishpolski (конференция – Варшава, Полша, 28–29 септември).
  • Церемония по връчване на наградите Европейски езиков знак за иновативни проекти в преподаването и изучаването на езици (Варшава, 28 септември).
  • Езиков музикален фестивал, част от Културната олимпиада през 2012 г. (Лондон, 26 септември)
  • кръгла маса за начините, по които езиковите умения могат да помогнат на имигрантите да се интегрират (Берлин, 26 септември)
  • В България Европейският ден на езиците ще бъде отбелязан на 26 септември със специално радиопредаване, по време на което слушателите ще могат да отговарят на въпроси за езиковото многообразие в Европа. На 2 октомври пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се състоят игри на открито, организирани от местната служба на ГД „Писмени преводи“ и 14 културни института.
  • Кампания по набиране на говорещи холандски устни преводачи в институциите на ЕС (Брюксел, Хага, начало – 26 септември).

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки