Sökväg

Kulturarvet i centrum - 15/09/2011

Kulturarvsdagarnas logotyp © EU

De europeiska kulturarvsdagarna är en av höstens höjdpunkter. I över femtio länder kan du besöka byggnader och monument som annars är stängda för allmänheten - en unik chans att beundra och lära sig mer om vårt gemensamma kulturarv.

Tack vare kulturarvsdagarna kan du upptäcka nya aspekter av välbekanta byggnader som museer eller rådhus, men också kika in i slott, bondgårdar och fabriker.

Kulturarvet är en viktig del av Europas kulturella mångfald och gemensamma historia. Målet med kulturarvsdagarna är att visa upp den stora kulturrikedom som finns i Europa.

Dagarna har anordnats av EU och Europarådet sedan 1999. Antalet besökare ökar varje år - i år väntas över 20 miljoner besökare till drygt 30 000 byggnader och platser.

Besökarna kan delta i temavandringar eller titta på uppvisningar, teaterföreställningar och konserter. Dessutom anordnas en fototävling English för att utse de vackraste bilderna på det europeiska kulturarvet. Så ta chansen att se på ditt kvarter eller din stad med nya ögon!

Tema och datum för evenemanget varierar mellan de femtio deltagarländerna. I Sverige är årets tema "Gröna platser", medan man i Finland lyfter fram kulturvägarnas betydelse. I Frankrike står resor i fokus - tanken är att lyfta fram yttre influenser och uttryck för interkulturell dialog i kulturarvet. I Belgiens huvudstad Bryssel anordnas flera promenader på temat restaurering.

Beslutsfattare och kulturarvsexperter får också chansen att mötas vid ett forum i Polen den 10-12 oktober. De ska bland annat diskutera kulturarvets värde för den europeiska ekonomin, särskilt i kristider.

Europeiska kulturarvsdagarna 2011 - evenemang i de olika länderna Englishfrançais

Läs mer om EU:s kulturstöd DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar