Navigacijska pot

Počastimo evropsko dediščino - 15/09/2011

Logotip dnevov evropske dediščine © EU

Ob začetku novega šolskega leta praznujemo tudi dneve evropske dediščine. V petdesetih državah bodo na ogled redko videni spomeniki in znamenitosti, torej enkratna priložnost za prebivalce Evrope, da spoznajo svojo kulturno dediščino.

Obiskovalci si bodo lahko ponovno ogledali znamenitosti, denimo javne zgradbe ali muzeje, vabljeni pa bodo tudi na bolj neobičajne kraje, kot so gradovi, kmetije ali tovarne.

Dediščina je sestavni del kulturne različnosti in skupne zgodovine Evrope. Vsakoletne prireditve so predvsem priložnost, da Evropejci spoznajo to bogastvo.

Dogodek, ki je vedno bolj uspešen, že od leta 1999 skupaj organizirata Evropska unija in Svet Evrope. Vsako leto več kot 30 000 krajev obišče več kot 20 milijonov ljudi.

Obiskovalcem bodo na voljo tematske poti, predstavitve šeg in navad, koncerti ali gledališke predstave, pa tudi fotografski natečaj English, ki bo nagradil najlepše fotografije evropske dediščine. Priložnosti, da odkrijete svojo četrt, mesto ali regijo, je torej veliko!

Petdeset držav udeleženk je že določilo teme in datume prireditev. V Sloveniji bodo potekale številne prireditve na temo dediščinske skupnosti in prostovoljstva, ki jih že vrsto let koordinira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. V Belgiji bo vodstvo po kulturni dediščini prevzel Bruselj s številnimi tematskimi sprehodi po ulicah mesta.

Dnevi evropske dediščine so tudi priložnost za srečanje oblikovalcev politik in strokovnjakov za dediščino. Letos bodo na forumu, ki bo potekal od 10. do 12. oktobra na Poljskem, razpravljali o pomenu kulturne dediščine za evropsko gospodarstvo, zlasti v času gospodarske krize.

Dnevi evropske dediščine 2011: prireditve po državah Englishfrançais

Več o podpori EU za kulturo DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave