Cale de navigare

Patrimoniul european, la loc de cinste - 15/09/2011

Logoul Zilelor europene ale patrimoniului © UE

Zilele europene ale patrimoniului reprezintă cel mai important eveniment cultural al lunii septembrie. Mii de situri şi de monumente din 50 de ţări vor putea fi vizitate cu această ocazie, europenii având astfel şansa de a-şi admira şi celebra patrimoniul comun.

Zilele europene ale patrimoniului ne oferă posibilitatea de a vedea într-o nouă lumină locuri familiare, cum ar fi clădirile publice sau muzeele, dar şi şansa unică de a vizita locuri insolite care, în mod normal, nu sunt deschise publicului: castele, ferme, fabrici, etc.

Patrimoniul cultural reprezintă o componentă esenţială a diversităţii culturale a Europei şi a istoriei noastre comune. Scopul acestui eveniment anual este să îi facă pe europeni să devină conştienţi de această imensă bogăţie.

Organizate de Uniunea Europeană şi Consiliul Europei, Zilele europene ale patrimoniului s-au bucurat de un succes răsunător încă de la prima ediţie, care a avut loc în 1999. Aproximativ 20 de milioane de vizitatori sunt atraşi în fiecare an de peste 30 000 de obiective care pot fi vizitate cu ocazia evenimentului.

Manifestările vor include circuite tematice, demonstraţii practice, concerte şi reprezentaţii teatrale, precum şi un concurs de fotografie English, care va recompensa cele mai frumoase imagini ilustrând valorile patrimoniului european. Tot atâtea ocazii de a vă redescoperi cartierul, oraşul sau regiunea!

Fiecare dintre cele 50 de ţări participante fixează tematica şi datele la care au loc festivităţile. În România, la data de 17 septembrie, Muzeul Naţional Cotroceni organizează o serie de evenimente culturale menite să ilustreze evoluţia artei româneşti de la clasic la contemporan. Printre acestea, se numără expoziţia "Despre trăinicia lucrurilor pământeşti - Nicolae Grigorescu" şi lansarea cărţii "Regina Elisabeta - Carmen Sylva în presa vremii", semnată de Anica Constantin.

Factorii de decizie politică şi specialiştii din domeniul patrimoniului se vor reuni în cadrul unui forum care va avea loc în Polonia, în perioada 10-12 octombrie. Principala temă de discuţie va fi importanţa patrimoniului cultural pentru economia europeană, mai ales în perioadă de criză.

Zilele europene ale patrimoniului 2011: evenimentele din fiecare ţară Englishfrançais

Mai multe despre sprijinul pe care UE îl acordă culturii DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile