Navigációs útvonal

Az európai kulturális örökség ünnepe - 15/09/2011

A Kulturális Örökség Napjainak logója © EU

A kulturális évad kezdetén megrendezett Kulturális Örökség Napjai során ötven ország több ezer helyszíne és műemléke várja tárt kapukkal a látogatókat. Az esemény azon ritka alkalmak egyike, amikor Európa lakói együtt ünnepelhetik és élvezhetik közös kulturális örökségünket.

Az ünnepi események során lehetőség nyílik arra, hogy a már ismerős helyszíneket, például a középületeket vagy a múzeumokat új oldalukról ismerjük meg, de olyan szokatlan helyszínekre, például kastélyokba, gazdaságokba vagy gyárakba is ellátogathatunk, amelyek kifejezetten ebből az alkalomból nyitják meg kapuikat az érdeklődők előtt.

A kulturális örökség szerves része közös történelmünknek és hozzájárul az Európában tapasztalható sokszínűséghez. Az évente megrendezett esemény célja mindenekelőtt az, hogy felhívja az Európában élők figyelmét e gazdag örökségre.

A Kulturális Örökség Napjait (más néven: az Európai Örökség Napokat) 1999. óta az Európai Unió és az Európa Tanács közös kezdeményezéseként rendezik meg minden évben, egyre nagyobb sikerrel. A 30000-nél is több helyszínt évente több mint 20 millió látogató keresi fel.

A rendezvények sorában megtalálhatók tematikus séták vagy a valamely mesterséget bemutató programok, de hangversenyekre és színházi előadásokra is várják a szervezők a látogatókat. Sor kerül egy fotóversenyre English is, amelyen az európai kulturális örökség témájában készült legszebb fényképek részesülnek majd elismerésben. Keresve sem lehet ennél jobb alkalmat találni arra, hogy kerületünket, városunkat vagy régiónkat új fényben láthassuk!

A programok időpontját és témáját a kezdeményezésben részt vevő 50 ország külön-külön határozza meg. A magyarországi érdeklődők ellátogathatnak például a Sándor-palotába, vagy felfedező sétára indulhatnak a szintén a budai várban található De la Motte-Beer palotából a Dísz tér alatti várpincékbe, ám a vidéki helyszíneken is számtalan színes program közül választhatnak.

Az esemény alkalmából a már említettek mellett egy fórum erejéig egybegyűlnek majd a politikai döntéshozók és a kuturális örökséggel foglalkozó szakemberek is. A fórum, amelynek idén Lengyelország ad otthont október 10. és 12. között, azt vizsgálja meg, milyen értéket képvisel a kulturális örökség az európai gazdaság számára, különösen gazdasági válság idején.

Európai Örökség Napok: rendezvények országonkénti bontásban Englishfrançais

Az EU kultúratámogatási tevékenységéről bővebben DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek