Navigointipolku

Eurooppalainen kulttuuriperintö kunniaan - 15/09/2011

Euroopan kulttuuriperintöpäivien logo © EU

Euroopan kulttuuriperintöpäiviä vietetään tänäkin syksynä noin viidessäkymmenessä maassa. Päivien aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia ja tutustumiskäyntejä kulttuurisesti kiinnostaviin rakennuksiin ja kohteisiin.

Kulttuuripäivien aikana yleisö pääsee tutustumaan julkisten rakennusten ja museoiden lisäksi myös vähemmän tunnettuihin kohteisiin, kuten linnoihin, maataloihin ja tehtaisiin, jotka ovat tavallisesti yleisöltä suljettuja.

Kulttuuriperintö on olennainen osa Euroopan kulttuurista monimuotoisuutta ja yhteistä historiaa. Vuosittain järjestettävien päivien tarkoituksena on saada kansalaiset arvostamaan yhteistä kulttuuriperintöä.

Euroopan unioni ja Euroopan neuvosto ovat yhdessä järjestäneet kulttuuriperintöpäivät vuodesta 1999 alkaen. Joka vuosi tapahtumiin osallistuu yli 20 miljoonaa ihmistä yli 30 000 kohteessa.

Tapahtumiin kuuluu muun muassa retkiä, työnäytöksiä, konsertteja ja teatteriesityksiä sekä valokuvakilpailu English. Tapahtumia on moneen makuun, ja ihmisten toivotaan niiden avulla löytävän uusia kulttuurisesti kiinnostavia puolia omasta lähiympäristöstään.

Kukin mukana olevista 50 maasta päättää itse omien kulttuuripäiviensä teeman ja ajankohdan. Suomessa kulttuuriperintöpäivät tunnetaan rakennusperintöpäivien nimellä. Niiden tämänvuotisena aiheena ovat kulttuurin reitit, millä halutaan tuoda esiin Suomen historiallista asemaa idän ja lännen välisten reittien yhtymäkohtana. Teemaan liittyviä tapahtumia on eri puolilla Suomea pitkin syksyä. Esimerkiksi Turussa voi tutustua kulttuurikuntoilun reitteihin ja Vantaalla voi osallistua vuoden 1961 teemaretkelle.

Kulttuuriperinnön asiantuntijat ja päättäjät kokoontuvat 10.-12.10.2011 Puolassa keskustelemaan kulttuuriperinnön merkityksestä Euroopan talouselämälle, varsinkin näin talouskriisin aikoihin.

Euroopan kulttuuriperintöpäivät - tapahtumat maittain Englishfrançais

Lisätietoa EU:n tuesta kulttuurille DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä