Διαδρομή πλοήγησης

H ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο - 15/09/2011

Λογότυπος των Ευρωπαϊκών Ημερίδων Πολιτιστικής Κληρονομιάς © UE

Οι ευρωπαϊκές ημερίδες πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το κυρίαρχο πολιτιστικό γεγονός του φθινοπώρου. Σε πενήντα χώρες, χιλιάδες χώροι και μνημεία ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, δίνοντας μια σπάνια ευκαιρία στους Ευρωπαίους να δουν από κοντά και να εκτιμήσουν την κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά.

Οι ημερίδες αυτές δίνουν την ευκαιρία στους ενδιαφερομένους να δουν από κοντά γνωστά μέρη, όπως δημόσια κτήρια ή μουσεία, αλλά και να επισκεφτούν χώρους που σπάνια ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, όπως πύργους, αγροκτήματα ή εργοστάσια.

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ουσιώδη πτυχή της πολιτιστικής πολυμορφίας και της κοινής ιστορίας της Ευρώπης. Στόχος αυτών των ημερίδων είναι κατ΄αρχάς η ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων απέναντι στον πολιτιστικό τους πλούτο.

Ο θεσμός αυτός, που ξεκίνησε το 1999 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο με την ευκαιρία αυτή περισσότερους από 30.000 ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Με την ευκαιρία αυτή διοργανώνονται επίσης θεματικές περιηγήσεις, επιδείξεις τεχνογνωσίας, συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις καθώς και ένας διαγωνισμός φωτογραφίας English όπου θα βραβευτούν οι καλύτερες φωτογραφίες με θέμα την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Προσφέρονται απεριόριστες ευκαιρίες για να ανακαλύψει κανείς ξανά τη γειτονιά του, την πόλη του και την περιοχή του!

Κάθε μια από τις πενήντα συμμετέχουσες χώρες καθορίζει τα θέματα και τις ημερομηνίες των εκδηλώσεών της. Η Γαλλία, για παράδειγμα, φέτος δίνει έμφαση στο θέμα των ταξιδιών, με κεντρική ιδέα να αναδειχθούν οι εξωτερικές επιδράσεις καθώς και το πώς αποτυπώνεται ο διαπολιτισμικός διάλογος στην πολιτιστική κληρονομιά. Στο Βέλγιο, και ειδικότερα στις Βρυξέλλες, κύριο θέμα είναι η αποκατάσταση μνημείων, και έχουν προγραμματιστεί πολυάριθμες περιηγήσεις με αυτό το θέμα στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας.

Τέλος, σε φόρουμ που θα διεξαχθεί στις 10-12 Οκτωβρίου στην Πολωνία, στο οποίο θα λάβουν μέρος υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συζητηθεί η αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Ευρωπαϊκές Ημερίδες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: εκδηλώσεις ανά χώρα Englishfrançais

Περισσότερα για τη στήριξη της ΕΕ στον πολιτισμό DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι