Навигационна пътека

Почит към европейското наследство - 15/09/2011

Лого на европейските дни на наследството © ЕС

Европейските дни на наследството са централното културно събитие в началото на есента. Хиляди обекти и паметници в 50 страни отварят врати: рядка възможност за европейците да оценят и отдадат почит на общото си културно наследство.

Дните на наследството дават възможност да се видят в нова светлина познати места - обществени сгради или музеи, но също така да се прекрачи прага и на по-необичайни места, отворени специално за случая, като например замъци, ферми или заводи.

Наследството е важен елемент на културното многообразие и на общата европейска история. Целта на тази ежегодна проява е преди всичко да запознае европейците с това богатство.

Организирани съвместно от Европейския съюз и Съвета на Европа от 1999 г. насам, Европейските дни на наследството се радват на все по-голям успех. Всяка година те привличат над 20 млн. посетители на повече от 30 000 обекта.

В чест на проявата се предлагат тематични обиколки, демонстрации на ноу-хау, концерти и театрални спектакли, както и фотографски конкурс English, в който ще бъдат отличени най-красивите снимки на европейското наследство. Толкова много поводи да преоткриете своя квартал, град или регион!

Темите и датите на проявите са определени във всяка от 50-те участващи страни. В България дните на наследството ще се честват в седмицата от 19 до 25 септември. В тях ще участват редица общини. Темата на дните в Смолян например е "Наследство, създадено от вълна" и в тях специално участие ще вземе Професионалната гимназия за приложни изкуства. Честванията в Плевен ще бъдат открити на 23 септември с концерт под наслов "Цигулката в киното".

Дните на наследството събират на форум и политици и специалисти по наследството. През тази година той ще се проведе от 10 до 12 октомври в Полша и на него ще се дискутира значението на културното наследство за европейската икономика, особено в период на криза.

Европейски дни на наследството: проявите във всяка страна Englishfrançais

Още за подкрепата на ЕС за културата DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки