Sökväg

Ta chansen att studera utomlands! - 22/08/2011

En grupp unga hoppar högt med uppåtsträckta armar © iStock/Christopher Futcher

Terminsstarten närmar sig och tack vare utbytesprogrammen Erasmus och Leonardo da Vinci kommer återigen tusentals unga att resa till ett annat EU-land för att studera eller praktisera.

Erasmus och Leonardo da Vinci är två flaggskeppsinitiativ i EU-kommissionens utbildningsprogram för livslångt lärande.

Erasmus - studenternas favorit

Sedan programmet lanserades 1987 har 2,5 miljoner européer kunna studera eller praktisera i ett annat land i tre till tolv månader. Läsåret 2009-2010 slog man alla rekord med 213 000 deltagande studenter.

Många studenter vittnar om att Erasmus är så mycket mer än bara vanliga utlandsstudier eftersom de dessutom förstärkte känslan av att vara europé. Studenterna har sig lärt sig främmande språk, utvecklat sin anpassningsförmåga och fått en interkulturell fingertoppskänsla, något som är mycket eftertraktat på arbetsmarknaden.

Runt om i Europa deltar 4 000 universitet och högskolor från 33 länder i programmet. Studenterna betalar inte några avgifter till det universitet som tar emot dem och får ett stipendium på cirka 250 euro i månaden. När de kommer hem igen får de tillgodoräkna sig de kurser som de gått utomlands.

Genom Erasmus kan man också göra praktik på ett utländskt företag. År 2009 var det 35 500 av de 213 000 Erasmusstudenterna som valde denna möjlighet. Dessutom gjordes 38 000 utbyten mellan lärare och universitets- och högskolepersonal. Sedan 2004 har 23 000 studenter från andra delar av världen kunnat studera i Europa tack vare Erasmus Mundus DeutschEnglishfrançais .

Leonardo da Vinci - siktet inställt på yrkesutbildning

Leonardo vänder sig till personer som vill fortbilda sig utomlands: praktikanter, lärlingar, utexaminerade, lärare och utbildningspersonal. Under de 15 år som programmet funnits har man delat ut 710 000 stipendier.

Forskare, ingenjörer, socialarbetare, mekaniker och bagare har på så sätt kunnat åka till ett annat land i Europa för att fördjupa och utbyta sina kunskaper och erfarenheter.

Tack vare Leonardo-programmet utvecklas deltagarna såväl på det yrkesmässiga som det personliga planet och de blir mer konkurrenskraftiga på den europeiska arbetsmarknaden. År 2010 tog 92 000 personer steget att åka iväg.

Läs mer om Erasmusprogrammet DeutschEnglishfrançais
Läs mer om Leonardo da Vinciprogrammet DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar