Navigacijska pot

Na študij in poklicno usposabljanje v tujino! - 22/08/2011

Skupina mladih v skoku z dvignjenimi rokami © iStock/Christopher Futcher

Približuje se začetek novega šolskega leta in tudi letos bo v okviru evropskih programov mobilnosti Erasmus in Leonardo da Vinci veliko mladih odšlo na študij ali pripravništvo v drugo državo EU.

Erasmus in Leonardo da Vinci sta najpomembnejša programa Evropske komisije na področju izobraževanja in vseživljenjskega učenja.

Izjemna priljubljenost programa Erasmus med mladimi

Program je od svoje ustanovitve leta 1987 omogočil 2,5 milijona mladim Evropejcem, da za obdobje od 3 do 12 mesecev odidejo na študij ali pripravništvo v drugo državo članico. V šolskem letu 2009-2010 je v programu sodelovalo rekordnih 213 000 študentov.

Študenti Erasmus s študijem v tujini pridobijo veliko več, saj jim študij omogoča oblikovanje pristne evropske zavesti, naučijo se tujih jezikov in prilagodijo na večkulturno okolje, kar jim bo pozneje koristilo na trgu dela.

V programu sodeluje 4 000 univerz iz 33 evropskih držav. Študenti ne plačajo stroškov vpisa na univerzo in prejemajo štipendijo v višini približno 254 EUR na mesec. Ob vrnitvi domov se jim v celoti prizna izobraževanje, pridobljeno v tujini.

Erasmus mladim tudi omogoča, da opravijo pripravništvo v podjetjih v tujini. To možnost je leta 2009 izkoristilo 35 500 Erasmusovih študentov. Zabeležili so tudi 38 000 izmenjav univerzitetnih profesorjev in zaposlenih na visokošolskih zavodih. Od leta 2004 je v okviru programa Erasmus Mundus DeutschEnglishfrançais v Evropi študiralo 23 000 študentov iz drugih delov sveta.

Program za poklicno usposabljanje Leonardo da Vinci

V programu Leonardo da Vinci lahko sodelujejo vsi, ki se želijo poklicno usposabljati v tujini: pripravniki, vajenci, diplomanti, strokovni delavci in učitelji. V svojem 15-letnem obdobju obstoja je program podelil 710 000 štipendij.

V tujino so tako odšli številni raziskovalci, inženirji, socialni delavci, mehaniki ali peki, da bi izboljšali znanje in spretnosti ter izmenjali svoje izkušnje.

Program podpira pridobivanje poklicnih izkušenj in osebnostnega razvoja udeležencev in omogoča dvig njihove konkurenčnosti na trgu dela. Leta 2010 je na poklicno usposabljanje in izobraževanje v tujino odšlo 92 000 oseb.

Več o programu Erasmus DeutschEnglishfrançais
Več o programu Leonardo da Vinci DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave