Kruimelpad

Studeren of ervaring opdoen in het buitenland: makkelijker dan je denkt! - 22/08/2011

Jongeren springen in de lucht met hun handen omhoog © iStock/Christopher Futcher

De vakantie zit er weer bijna op. In het nieuwe schooljaar vertrekken dankzij de Europese uitwisselingsprogramma's Erasmus en Leonardo da Vinci weer duizenden jongeren voor een studie of stage naar een ander EU-land.

Erasmus en Leonardo da Vinci zijn twee kerninitiatieven van het programma voor een leven lang leren van de Europese Commissie.

Erasmus: favoriet bij studenten

Sinds de start in 1987 hebben 2,5 miljoen Europese studenten dankzij Erasmus drie tot twaalf maanden in het buitenland verbleven voor een studie of stage. In het academisch jaar 2009-2010 werd met 213 000 deelnemers een nieuw record gevestigd.

Voor Erasmus-studenten betekent het veel meer dan gewoon een tijdje studeren in het buitenland: ze leren er ook echt Europees te denken. Hun kennis van buitenlandse talen wordt sterk ontwikkeld, net als hun aanpassingsvermogen en inlevingsvermogen in andere culturen. Dat zijn kwaliteiten die tellen op de arbeidsmarkt.

4 000 universiteiten in 33 Europese landen doen mee aan het programma. De studenten betalen geen inschrijvings- of collegegeld aan de gastuniversiteit en krijgen bovendien een beurs van gemiddeld 254 euro per maand. En hun eigen universiteit erkent de studieresultaten die ze in het buitenland hebben behaald.

Erasmus biedt ook de mogelijkheid om stage te lopen bij een bedrijf in het buitenland. In 2009 hebben meer dan 35 000 van de 213 000 deelnemers voor deze mogelijkheid gekozen. Bovendien hebben 38 000 leerkrachten en andere personeelsleden van universiteiten aan uitwisselingen deelgenomen. En ten slotte zijn er sinds 2004 dankzij Erasmus Mundus DeutschEnglishfrançais 23 000 studenten uit andere delen van de wereld in Europa komen studeren.

Leonardo da Vinci: voor een veelzijdige beroepsopleiding

Leonardo da Vinci is bestemd voor mensen die een beroepsleiding in het buitenland willen volgen: stagiairs, leerlingen, gediplomeerden, instructeurs en leerkrachten. In de 15 jaar van zijn bestaan heeft het programma 710 000 beurzen verleend.

Het heeft onderzoekers, ingenieurs, maatschappelijk werkers, monteurs en bakkers de kans geboden om naar een ander Europees land te gaan om hun kennis te verdiepen en ervaring uit te wisselen.

Daardoor hebben zij op professioneel en persoonlijk vlak vaardigheden verworven die hun kansen op de Europese arbeidsmarkt vergroten. In 2010 hebben 92 000 mensen deze mogelijkheid met beide handen aangegrepen.

Meer over Erasmus DeutschEnglishfrançais
Meer over Leonardo da Vinci DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links