Navigointipolku

Opiskelu tai työharjoittelu ulkomailla? Tuumasta toimeen! - 22/08/2011

Ryhmä nuoria ponnahtaneena ilmaan kädet ylhäällä © iStock/Christopher Futcher

Syksyn tullen oppilaitokset avaavat taas ovensa. Tänäkin syksynä tuhannet nuoret lähtevät muihin EU-maihin opiskelemaan tai työharjoitteluun Erasmus- ja Leonardo da Vinci -liikkuvuusohjelmien kautta.

Erasmus ja Leonardo da Vinci ovat Euroopan komission elinikäisen oppimisen ohjelman lippulaivahankkeita.

Erasmus: opiskelijoiden suosikki

Erasmus-ohjelma aloitettiin vuonna 1987. Tähän mennessä jo 2,5 miljoonaa eurooppalaista on sen kautta voinut opiskella tai olla työharjoittelussa ulkomailla 3-12 kuukauden ajan. Opintovuonna 2009-2010 ohjelmassa tehtiin uusi ennätys, kun osallistujia oli 213 000.

Erasmus-opiskelijoille vaihtoaika on paljon enemmän kuin pelkkää opiskelua: he oppivat samalla aimo annoksen eurooppalaisuutta. He oppivat vieraita kieliä, sopeutumista erilaisiin olosuhteisiin ja monikulttuurisuutta - kaikki työmarkkinoilla arvostettuja ominaisuuksia.

Ohjelmassa on mukana 4 000 korkeakoulua 33:sta Euroopan maasta. Opiskelijoiden ei tarvitse maksaa lukukausimaksua vastaanottavassa oppilaitoksessa, ja he saavat keskimäärin 254 euron suuruisen kuukausittaisen apurahan. Ulkomailla suoritetut opinnot hyväksytään kotimaan oppilaitoksessa opintosuorituksiksi sellaisinaan.

Erasmus tarjoaa myös työharjoittelumahdollisuuksia ulkomaisissa yrityksissä. Vuonna 2009 tämän vaihtoehdon valitsi 213 000:sta Erasmus-opiskelijasta 35 500. Tämän lisäksi 38 000 henkilöä osallistui korkeakoulujen opettaja- ja henkilöstövaihtoon. Erasmus-ohjelmaan lisättiin vuonna 2004 Erasmus Mundus DeutschEnglishfrançais , joka on tuonut Eurooppaan jo 23 000 opiskelijaa muualta maailmasta.

Leonardo da Vinci: ammatillisen koulutuksen kansainvälinen ulottuvuus

Leonardo on suunnattu henkilöille, jotka haluavat saada ammatillista koulutusta ulkomailla. Ohjelmaan voivat osallistua ammatillisten oppilaitosten opiskelijat, oppisopimusopiskelijat, vastavalmistuneet sekä opettajat ja kouluttajat. Se on ollut toiminnassa 15 vuotta, ja tähän mennessä siitä on myönnetty 710 000 apurahaa.

Ammattitaitoaan ja kokemustaan ovat ulkomailla voineet kartuttaa lukuisten alojen opinhaluiset, tutkijoista ja insinööreistä sosiaalityöntekijöihin, asentajiin ja leipureihin asti.

Ohjelma antaa osallistujilleen ammatillisia ja henkilökohtaisia valmiuksia, jotka ovat kovaa valuuttaa eurooppalaisilla työmarkkinoilla. Vuonna 2010 matkaan lähti 92 000 henkilöä.

Lisätietoa Erasmus-ohjelmasta DeutschEnglishfrançais
Lisätietoa Leonardo da Vinci -ohjelmasta DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä