Навигационна пътека

Образование и обучение в чужбина: да, възможно е! - 22/08/2011

Група младежи подскачат във въздуха с вдигнати ръце © iStock/Christopher Futcher

Новата учебна година наближава и отново хиляди младежи ще заминат на обучение или стаж в друга страна от ЕС благодарение на европейските програми за мобилност Еразъм и Леонардо да Винчи.

Еразъм и Леонардо да Винчи са две от водещите инициативи на програмата за образование и обучение през целия живот на Европейската комисия.

Еразъм: любимата програма на всички студенти

От стартирането си през 1987 г., тази програма е предоставила възможност на 2,5 милиона европейци да следват или правят стаж в чужбина за период от три до дванадесет месеца. За академичната 2009-2010 г. бе поставен нов рекорд от 213 000 участници.

Студентите по Еразъм описват престоя си като нещо много повече от обикновена образователна програма, именно защото тя им позволява да развият истинско европейско съзнание. Те овладяват чужди езици, придобиват способност за приспособяване, както и възприемчивост към други култури, които се ценят на пазара на труда.

4000 университета от 33 европейски страни участват в програмата. Студентите не плащат такса в приемащото висше учебно заведение и получават стипендия от порядъка на средно 254 евро на месец. При тяхното завръщане периодът на обучение в чужбина им се признава напълно.

Еразъм предоставя и възможност за провеждане на стаж в чуждестранно предприятие. През 2009 г. от 213 000 студенти по Еразъм 35 000 са избрали този вариант. В рамките на програмата са направени също така и 38 000 обмена на преподаватели и университетски персонал. Не на последно място, от 2004 г. насам 23 000 студенти от различни краища на света са могли да учат в Европа благодарение на Еразмус Мундус DeutschEnglishfrançais .

Леонардо да Винчи: път към професионалното обучение

Леонардо се отнася за хора, желаещи да получат професионално обучение в чужбина: стажанти, практиканти, дипломирани и преподаватели. За 15-годишното си съществуване програмата е отпуснала 710 000 стипендии.

Изследователи, инженери, социални работници, механици или хлебари са могли по този начин да отидат в друга европейска страна с цел да задълбочат и обменят знания и опит.

Чрез програмата участниците придобиват професионални и лични качества, които ги правят по-конкурентоспособни на европейския трудов пазар. През 2010 г. 92 000 души се впуснаха в това приключение.

Повече информация за програмата Еразъм DeutschEnglishfrançais
Повече информация за програмата Леонардо да Винчи DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки