Навигационна пътека

Сезон на фестивали - 01/08/2011

Публика слуша изпълнението на двама китаристи © ЕС

Лятото в Европа е сезон на фестивалите, възможност да се насладите на едни от най-добрите културни събития, които континентът предлага - от класическа и съвременна музика до театър, фотография и кукловодство.

През август в Тороейа де Монтгри се провеждат празненства, посветени на богатата музикална традиция на Каталуня. Испанският град организира редица класически концерти Englishespañol през целия месец.

И докато сте в Испания може да посетите и международния фестивал за изкуство и култура Englishespañolfrançais в Сантандер, който съчетава традиционното с авангардното. През месец август градът е домакин на множество концерти и музикални, танцови и театрални прояви.

Друга задължителна спирка за любителите на фестивалите е Виена, където до 14 август се провежда най-големият фестивал за съвременно танцово изкуство в Европа DeutschEnglish .

Междувременно словенската столица Любляна в продължение на два месеца до 7 септември организира разнообразна програма, включваща интернационална музика Englishslovenščina , танци, уличен театър и художествени изложби. Посетителите могат да се насладят на класически концерт, представящ творчеството на Лист, а няколко дни по-късно да видят рок мюзикъла "Коса".

Ако сте в Белгия, може да посетите фестивала за класическа музика français във Валония, който се провежда в няколко населени места от региона до 16 октомври.

За любителите на фотографията би било интересно да посетят годишния фотографски фестивал Englishfrançais във френския град Арл, където от началото на Август до 18 септември ще бъдат изложени хиляди снимки.

А ако имате желание за по-интелектуално преживяване, посетете философския фестивал italiano в италианския град Модена. Философи от различни страни по света се изправят един срещу друг в периода от 16 до 18 септември в рамките на 200 различни прояви.

От 16 до 25 септември във френския град Шарлвил Мезиер марионетките са в центъра на вниманието по време на Международния фестивал на кукления театър français .

Културни столици

Определено си заслужава да включите в своя маршрут тазгодишните европейски столици на културата DeutschEnglishfrançais Талин (Естония) и Турку (Финландия), които предлагат изключително богата културна програма.

Талин подчертава своето средновековно наследство и морско минало, а програмата на Турку е съсредоточена върху значението на културата за благополучието и околната среда.

Насърчаване на културата

Това са само някои от фестивалите и културните прояви, които се провеждат в Европа. Много от тях са финансирани от програмите за култура и медии на ЕС, които помагат за популяризирането на междукултурния диалог и насърчават движението на хора и произведения на изкуството в Европа.

Повече събития може да намерите на уебсайта на Европейската асоциация на фестивалите Englishfrançais
Повече за програмите за култура и културно наследство на ЕС DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки