Sökväg

Europeiskt kulturarvsarbete prisas - 10/06/2011

EU:s kulturarvspris för 2011 uppmärksammar de bästa exemplen på bevarande, konservering och forskning inom kulturarvsområdet.

En gammal järnvägsstation återfår sin forna glans... nästa generation kuratorer utbildas... ett övergivet kloster räddas... detta är några exempel på det arbete som tusentals frivilliga och yrkesverksamma lägger ner för att hålla Europas historia levande.

Dessa människor restaurerar och bevarar de byggnader, anläggningar, miljöer och föremål som bildar vårt kulturarv.

EU uppmärksammar deras arbete med hjälp av sina årliga kulturarvspriser, de så kallade Europa Nostra-priserna Englishfrançais . I år har 27 vinnare utsetts. Sex av dem får dessutom ett pris för lysande kulturarvsinsatser och 10 000 euro var.

Priserna finansieras genom EU:s kulturprogram som sedan 2007 har anslagit 26 miljoner euro till kulturarvsprojekt. Pengarna går till Europas kultur- och konstsektor som sysselsätter cirka 8,5 miljoner människor och står för 4,5 procent av EU:s BNP.

Här är några av 2011 års vinnare Englishfrançais :

  • Weald & Downlands friluftsmuseum i Chichester, Storbritannien - ett centrum för bevarande av historiska byggnader där man utbildar studerande, yrkesverksamma och frivilliga i korsvirke och lagning av historiskt tegel.
  • Centralstationen i Antwerpen, Belgien - en "järnvägskatedral" från artonhundratalet som både har restaurerats och byggts om till en modern genomgångsstation i tre olika plan.
  • Arkeologen Tomáš Durdík - en forskare som har ägnat de senaste 25 åren åt att bevara, skydda och forska om slott och fästningar i Tjeckien med omnejd.
  • Arkitektonisk studie av FN:s buffertzon i den muromgärdade staden Nicosia, Cypern - ett exempel på ett bevarandeprojekt i ett politiskt känsligt område där företrädare för både de grek- och turkcypriotiska folkgrupperna deltog.
  • Bredelarklostrets vänförening i Marsberg, Tyskland - en grupp frivilliga som har räddat ett tidigare kloster från förfall genom att göra om det till ett samhälls- och kulturcentrum.

Läs mer om stöd till kultur och kulturarv DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar