Navigacijska pot

Ohranitev evropske kulturne dediščine - 10/06/2011

Nagrada Evropske unije za kulturno dediščino 2011 je priznanje izjemnemu delu pri ohranjanju, varstvu in raziskovanju zgodovinske in kulturne dediščine.

Železniška postaja, ki zažari v vsem svojem nekdanjem arhitekturnem sijaju, tečaji izpopolnjevanja za nove konservatorje, rešitev opustelega samostana pred propadom - vse to so zgledi dela, ki ga opravlja na tisoče prostovoljcev in strokovnjakov v želji po ohranitvi spomenikov evropske kulture in zgodovine.

Njihovo delo je obnavljanje, ohranjanje in varstvo stavb, objektov, utrdb in ročnih izdelkov, ki sodijo v našo kulturno dediščino.

Evropska unija daje temu delu vsakoletno priznanje v obliki nagrade za kulturno dediščino, znane tudi kot nagrada Europa Nostra Englishfrançais . Letošnjih nagrajencev je 27, šest med njimi jih bo prejelo še nagrado za izjemen kulturni dosežek in vsak 10 000 evrov.

Sredstva za nagrado gredo iz programa EU za kulturo, ki je od leta 2007 za sofinanciranje projektov ohranjanja dediščine namenil 26 milijonov evrov. Gre za naložbe v evropske kulturne in ustvarjalne dejavnosti, ki zaposlujejo približno 8,5 milijona ljudi in ustvarijo 4,5 % BDP Evropske unije.

Med nagrajenci leta 2011 Englishfrançais so:

  • britanski muzej na prostem Weald & Downland v kraju Chichester - osrednji zavod za ohranjanje zgodovinskih stavb, kjer se študenti, strokovnjaki in prostovoljci učijo o stavbnem lesu ter obnavljati in popravljati zidavo iz opeke;
  • glavna železniška postaja v belgijskem Antwerpnu - mogočno železniško zgradbo iz 19. stoletja so obnovili in preuredili v moderno železniško postajo z železniškim podhodom v treh nivojih;
  • arheolog Tomáš Durdik - že 25 let raziskuje, ohranja in varuje gradove in utrdbe na Češkem in sosednjih pokrajinah;
  • arhitekturna študija varovalnega pasu ZN v obzidanem mestu Nikozija na Cipru - v projektu ohranjanja dediščine na tem občutljivem območju so sodelovali znanstveniki in drugi delavci iz grške in turške skupnosti;
  • samostan Förderverein Kloster Bredelar v nemškem Marsbergu - skupina prostovoljcev je rešila nekdanji samostan pred propadom in ga spremenila v socialno in kulturno središče.

Več o sredstvih EU za kulturno dediščino DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave