Navigációs útvonal

Az európai kulturális örökség megőrzése - 10/06/2011

Az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat idén 27, az európai örökségmegőrzés és kutatás terén kimagasló eredményt elért projektnek ítélte oda az EU.

Egy központi vasútállomás egykori építészeti ragyogásának visszaadása, a kurátorok következő generációjának képzése, egy elhagyott kolostor megmentése: ezek csupán kiragadott példák arra, mi mindent tesznek önkéntesek és szakemberek ezrei azért, hogy életben tartsák az európai történelmet.

Az örökségvédelmi munka azoknak az épületeknek, szerkezeteknek, váraknak és művészeti alkotásoknak a helyreállítását, védelmét és megőrzését foglalja magában, amelyek kulturális örökségünket alkotják.

Ezt a munkát az Európai Unió minden évben díjjal jutalmazza - közismertebb nevén az Europa Nostra-díjjal Englishfrançais . Idén 27-en kapták meg ezt az elismerést; közülük hatan 10 000 eurós különdíjban részesülnek a kulturális örökség terén 2011-ben felmutatott kiváló teljesítményükért.

A díjakat az EU kulturális programja finanszírozza, amely 2007 óta 26 millió euróval járult hozzá az örökségvédelmi projektek társfinanszírozásához. Az EU ezáltal fektet be Európa kulturális és kreatív ágazataiba, amelyek közel 8,5 millió munkavállalót foglalkoztatnak, és az Unió bruttó hazai termékének 4,5%-át termelik meg.

Az alábbiakban a 2011. évi nyertesek Englishfrançais közül mutatunk be néhányat:

  • Weald & Downland szabadtéri múzeum, Chichester, Egyesült Királyság - a műemlékek megőrzéséért létrehozott központ diákokat, szakembereket és önkénteseket képez hagyományos ács- és kőművesmunkák elvégzésére.
  • Antwerpeni Központi Állomás, Belgium - a 19. században épült "vasúti katedrálist" felújították, és modern vasútállomássá alakították át, háromszintes vasúti aluljáróval.
  • Tomáš Durdík, régész - a szakember az elmúlt 25 évben Csehországban és a környező régiókban fellelhető kastélyokkal és várakkal kapcsolatban végzett feltárásokat, és ezeknek az épületeknek a megőrzésén és megóvásán dolgozott.
  • Nicosia (Ciprus) fallal körülvett városának pufferzónájáról készített építészeti tanulmány - a politikailag érzékeny terület műemlékeinek megőrzéséért indított projektben mind a görög, mind a török ciprusi közösségek tudósai és dolgozói részt vettek.
  • Förderverein Kloster Bredelar, Marsberg, Németország - egy önkéntesekből álló csoport megmentett egy hajdani kolostort a közelgő pusztulástól azáltal, hogy azt társadalmi és kulturális központtá alakította át.

További információk az európai kultúra és örökségvédelem támogatásáról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek