Navigációs útvonal

Cél: az oktatás javítása - 19/04/2011

Diáklány osztályteremben © iStockphoto.com/lisegagne

A 2003-ban megállapított öt oktatási célkitűzés közül az EU csak egyet valósított meg. A ma közzétett jelentés szerint azonban a 2020-ra kitűzött célok elérhetőnek tűnnek.

Az EU könnyedén teljesítette azt a célkitűzését, hogy 2010-re 15%-kal növekedjen a matematikából, természettudományokból, illetve műszaki tudományokból diplomázók száma. Bizonyos előrehaladástól eltekintve azonban a lemorzsolódó diákok számának csökkentése, az olvasási készség növelése, valamint a középiskolák felső évfolyamaiban és a felnőttoktatásban történő nayobb fokú részvétel terén az uniós törekvések nem hozták meg a kívánt eredményt.

A mai napon közzétett jelentés DeutschEnglishfrançais arra is rámutat, hogy az uniós tagállamok 2020-ra elérhetik a 2009-ben kitűzött felülvizsgált célkitűzéseket, ha pénzt fektetnek a területbe és prioritásként kezelik az oktatási reformot.

Ezen új referenciaértékek közül kettő a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést megcélzó Európa 2020 stratégia szerint is kiemelt uniós cél, ami azt jelenti, hogy az uniós napirenden előkelő helyen áll.

A 2020-es oktatási célok és az eddig elért előrehaladás:

  • Legalább 10%-ra csökkenjen az iskolából kimaradók aránya - az általános iskolából vagy a középiskola alsóbb osztályaiból lemorzsolódók aránya 2003 óta kb. 14%-ra esett vissza.
  • 40%-ra növekedjen a felsőfokú vagy ennek megfelelő végzettséggel rendelkező 30-34 évesek aránya - az uniós átlag 2000 és 2009 között kb. 10 százalékponttal növekedett és elérte a 32,3%-ot.
  • A még nem iskoláskorú gyerekek 95%-a vegyen részt előkészítő oktatásban - ez az arány jelenleg 92,3%. Noha 9 uniós ország már elérte a kitűzött célt és számos más ország is jó úton halad, bizonyos országok ezen a téren le vannak maradva.
  • Javuljanak a tizenöt évesek olvasási, matematikai és a természettudományos készségei: az e téren rosszul teljesítő tanulók arányának 2020-ra kevesebb mint 15%-ra kell csökkennie. Jelenleg a tanulók mintegy 20%-a híján vannak a megfelelő olvasási készségeknek.
  • Az egész életen át tartó tanulásban részt vevők aránya érje el a 15%-ot - az ilyen programokban részt vevők aránya némileg csökkent: 17 tagállamban ez az arány 10% alatt van.

Az EU már foganatosított intézkedéseket, hogy segítse a tagállamokat a célkitűzések elérésében. 2010-ben elindult a Mozgásban az ifjúság English nevű kezdeményezés, amelynek célja az oktatási rendszerek modernizálása, a hallgatói mobilitás előmozdítása és a fiatalkori munkanélküliség problémájának megoldása. Az EU 2011 elején külön terveket indított útjára a lemorzsolódás jelenségének leküzdésére és az iskolaelőkészítő oktatás előmozdítására.

Bővebben az unióbeli oktatásról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek