Sökväg

Ny europeisk arkitektur prisas - 18/04/2011

Neues museum i Berlin får årets Mies van der Rohe-pris för samtida arkitektur.

Sir David Chipperfields restaurering av en praktfull 1800-talsbyggnad i den tyska huvudstaden beskrivs av juryns ordförande som en fantastisk prestation. Den brittiske arkitekten har förenat gammalt och nytt för att återskapa den krigsskadade byggnadens forna glans. Priset är på 60 000 euro och delas ut vid en ceremoni i Barcelona den 20 juni.

EU:s pris till samtida arkitektur - Mies van der Rohe-priset - delades ut första gången 1987. Tanken är att lyfta fram utmärkt arkitektur och uppmuntra nya talanger. Alla byggnader som är högst två år och bidrar till stadsbilden kan nomineras. Det kan vara allt från privathus till storskaliga infrastrukturprojekt.

Neues museum English i Berlin var en av 343 nominerade byggnader från 33 europeiska länder. De övriga fem finalisterna var ungdomsteatern Bronks i Bryssel, Maxxi-museet för samtidskonst i Rom, Danmarks radios konserthus i Köpenhamn, Akropolismuseet i Aten och rehabiliteringscentrumet Groot Klimmendaal i Nederländerna.

Hedersomnämnandet för ny arkitekt går till Ramon Bosch och Bet Capdeferro för deras Casa Collage English , ett bostadshus i spanska Girona. Prissumman är 20 000 euro.

Bland tidigare vinnare kan nämnas Londonflygplatsen Stansted 1990 och den norska Operan och Baletten 2009.

Arkitektur är är en viktig del av EU:s kulturella och kreativa sektor, som sysselsätter 8,5 miljoner människor och står för 4,5 procent av EU:s BNP. EU:s kulturprogram stöder samarbetsprojekt inom arkitektur och kulturarv. Programmet har en total budget på 400 miljoner euro för 2007-2013.

Läs mer om EU:s arkitekturpris DeutschEnglishfrançais

EU:s kulturprogram DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar