Navigacijska pot

Nagrade za najboljšo novo arhitekturo v Evropi - 18/04/2011

Berlinski Novi muzej je letošnji prejemnik nagrade Mies van der Rohe za sodobno arhitekturo.

Žirija je prenovo mogočne berlinske stavbe iz 19. stoletja pod vodstvom britanskega arhitekta sira Davida Chipperfielda označila za "dosežek brez primere". Arhitekt je s svojo ekipo uspešno povezal nove in obstoječe značilnosti stavbe, ki je bila med vojno močno poškodovana, ter ji povrnil prvotni sijaj. Nagrado v vrednosti 60 000 EUR bodo 20. junija podelili na slovesnosti v paviljonu Miesa van der Roheja v Barceloni.

Nagrado EU za sodobno arhitekturo, znano tudi kot nagrada Mies van der Rohe, podeljujejo vsaki dve leti najboljšim novim arhitekturnim dosežkom in obetavnim mladim arhitektom v Evropi. Za nagrado se lahko potegujejo arhitekturni projekti, izpeljani v zadnjih dveh letih, ki bogatijo urbano življenje, od zasebnih hiš do velikih infrastrukturnih projektov.

Strokovna žirija je letošnjega zmagovalca English izbrala med 343 prijavljenimi projekti iz 33 evropskih držav. Med finaliste nagrade so se uvrstili tudi mladinsko gledališče Bronks (Bruselj, Belgija), muzej umetnosti 21. stoletja (Rim, Italija), koncertna hiša danskega radija (København, Danska), muzej Akropola (Atene, Grčija) in rehabilitacijski center Groot Klimmendaal (Arnhem, Nizozemska).

Posebno omembo za delo mladega arhitekta je dobila hiša-kolaž English iz španske Girone. Arhitekta Ramon Bosch in Bet Capdeferro si bosta razdelila nagrado v vrednosti 20 000 EUR. Med najboljših 39 del se je uvrstila tudi nova Mestna tržnica Celje (Arhitektura Krušec), ki bo skupaj z ostalimi izbranimi deli predstavljena v katalogu in na razstavi ob podelitvi nagrade.

Prestižno nagrado Mies van der Rohe podeljujejo od leta 1987, med preteklimi nagrajenci pa sta tudi slovenska arhitekta Matija Bevk in Vasa J. Perović, ki sta leta 2007 prejela posebno omembo za mladega arhitekta za Fakulteto za matematiko.

Arhitektura je pomemben del kulturnih in ustvarjalnih dejavnosti, ki 8,5 milijona prebivalcem EU zagotavljajo kakovostna delovna mesta in prispevajo 4,5 % k evropskemu BDP. Program EU Kultura, ki ima v obdobju 2007-2013 skupni proračun 400 milijonov EUR, podpira projekte sodelovanja na področju arhitekture in kulturne dediščine.

Več o evropski arhitekturni nagradi DeutschEnglishfrançais

Program EU Kultura DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave