Kruimelpad

Erkenning voor vernieuwende architectuur in Europa - 18/04/2011

De Mies van der Rohe-prijs voor hedendaagse architectuur gaat dit jaar naar het Neues Museum in Berlijn.

De juryvoorzitter roemde Sir David Chipperfields metamorfose van het prominente 19de-eeuwse gebouw in de Duitse hoofdstad als "een buitengewone prestatie". De Britse architect en zijn team wisten het in de oorlog zwaar beschadigde gebouw in zijn oude luister te herstellen met een harmonieuze combinatie van oud en nieuw. De prijs, 60.000 euro, wordt op 20 juni uitgereikt in het Mies van der Rohe-paviljoen in Barcelona.

Met de Mies van der Rohe-prijs, een tweejaarlijkse EU-prijs voor hedendaagse architectuur, wordt sinds 1987 uitmuntende architectuur beloond en krijgt opkomend architectuurtalent een duwtje in de rug. Voor nominatie komen alle architecturale werken uit de voorbije twee jaar in aanmerking, van privéwoningen tot grote infrastructuurprojecten.

Het Neues Museum English was een van de 343 projecten uit 33 Europese landen die door mensen uit het vak werden voorgedragen. De vijf overige finalisten waren Jeugdtheater Bronks (Brussel), Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal (Arnhem), MAXXI: Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo (Rome), DR Konserthuset (Kopenhagen) en het Akropolismuseum (Athene).

De "Speciale vermelding voor opkomende architect" ging naar Ramon Bosch and Bet Capdeferro voor hun woningbouwproject Casa Collage English in Girona, Spanje. Ze krijgen voor hun creatie een bedrag van 20.000 euro.

Eerder ging de Mies van der Rohe-prijs onder andere naar OMA's Nederlandse ambassade in Berlijn (2005) en het Nationale opera- en balletgebouw van Noorwegen (2009).

Architectuur is erg belangrijk voor de culturele en creatieve sector van de EU, die werk biedt aan zo'n 8,5 miljoen Europeanen en goed is voor 4,5% van het Europese bbp. Het EU-programma Cultuur - met een totale begroting van 400 miljoen euro voor de periode 2007-2013 - ondersteunt samenwerkingsprojecten op het gebied van architectuur en cultureel erfgoed.

Meer over de EU-architectuurprijs DeutschEnglishfrançais

Cultuurprogramma van de EU DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links