Navigációs útvonal

Az új európai építészet kiemelkedő alkotásai - 18/04/2011

A berlini Neues museum kapta idén a legjobb kortárs építészeti alkotásnak járó Mies van der Rohe-díjat.

A zsűri "egyedülálló alkotásnak" minősítette David Chipperfield munkáját, aki újjáépítette a németországi főváros egyik kiemelkedő XIX. századi épületét. A brit építész és csapata az új és a meglévő elemek ötvözésével állította helyre a háborúban megrongálódott múzeumot. Nyereményként 60 000 eurót vehet át a 2011. június 20-án barcelonai díjátadó ünnepségen.

Az EU 1987-ben hozta létre a kétévente odaítélendő kortárs építészeti díjat, a Mies van der Rohe-díjat, amellyel a kiváló építészeket jutalmazza és az építészetben dolgozó ígéretes tehetségeket támogatja. A versenyre minden olyan két évnél nem régebbi épület benevezhető - legyen szó magánlakásról vagy nagyszabású infrastrukturális projektről -, amely szervesen illeszkedik a város életébe.

A 33 európai országban elhelyezkedő 343 épület közül a terület szakértői a Neues musuem English élületét találták a legjobbnak. A döntőbe bekerült öt másik épület: a Bronks Ifjúsági Színház (Brüsszel), a XXI. századi Művészetek Múzeuma (Róma), a Dán Rádió Koncertterme (Koppenhága), az Akropolisz Múzeum (Athén) és a hollandiai Groot Klimmendaal Rehabilitációs Központ.

A feltörekvő építész különdíját a spanyolországi Gironában található Casa Collage English lakásprojekt kapta, melynek építészei (Ramon Bosch és Bet Capdeferro) alkotásukért 20 000 eurót vehetnek át.

A korábbi nyertesek között található az egyesült királyságbeli Stansted repülőtér (1990) és a norvég Állami Operaház és Nemzeti Balett épülete (2009).

Az építészet fontos része a kulturális és kreatív ágazatoknak, amelyek 8,5 millió minőségi munkahelyet biztosítanak az Unióban és 4,5%-kal járulnak hozzá Európa bruttó hazai termékéhez Az EU Kultúra programja - amelynek költségvetése a 2007-13 közötti időszakban 400 millió euró - támogatja az építészet és a kulturális örökség terén zajló együttműködési projekteket.

Bővebben az EU építészeti díjáról DeutschEnglishfrançais

EU Kultúra program DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek