Navigointipolku

EU:n nykyarkkitehtuuripalkinto Berliinin Neues Museumille - 18/04/2011

Mies van der Rohe -palkinto myönnetään tänä vuonna Neues Museumin vanhaa ja uutta yhdistävälle jälleenrakennushankkeelle.

Neues Museumin restaurointihankkeessa yhdistyy vanhan rakennuksen entisöinti ja uuden rakentaminen sen osaksi. Palkintolautakunnan puheenjohtaja kuvaili 1800-luvulta periytyvän rakennuksen uudelleen rakentamista "poikkeukselliseksi saavutukseksi". Tarkoituksena on ollut palauttaa toisessa maailmansodassa pahoin vaurioitunut rakennus entiseen loistoonsa. Hankkeesta vastannut brittiläinen arkkitehti David Chipperfield saa 60 000 euron palkinnon palkintojenjakotilaisuudessa Barcelonassa 20. kesäkuuta.

EU:n nykyarkkitehtuuripalkinto eli Mies van der Rohe -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Euroopan arvostetuimman arkkitehtuuripalkinnon tarkoituksena on palkita huippuosaamista ja kannustaa arkkitehtuurin nousevia lahjakkuuksia. Palkintoehdokkaaksi voidaan nimetä mikä tahansa alle kaksi vuotta vanha rakennus, joka vaikuttaa myönteisesti kaupunkikuvaan ja -elämään. Ehdokkaina voi olla rakennuksia yksityiskodeista mittaviin infrastruktuurihankkeisiin.

Berliinin Neues Museum English oli yksi kilpailuun lähetetyistä 343 työstä, jotka on toteutettu 33 Euroopan maassa. Muut finalistit olivat Bronks Youth Theatre (Bryssel), MAXXI: Museum of XXI Century Arts (Rooma), Concert House Danish Radio (Kööpenhamina), Acropolis Museum (Ateena) ja Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal (Arnhem, Alankomaat).

Nousevan arkkitehdin erityismaininnan saivat Ramon Bosch ja Bet Capdeferro, jotka ovat suunnitelleet Espanjan Gironassa sijaitsevan Casa Collage English -asuntohankkeen. Palkinnon arvo on 20 000 euroa.

Aiemmin EU:n nykyarkkitehtuuripalkinto on myönnetty muun muassa Lontoon Stanstedin lentoasemalle (1990) ja Norjan kansallisoopperan- ja baletin rakennukselle (2009).

Arkkitehtuuri on merkittävä osa EU:n kulttuuri- ja luovaa teollisuutta, joka työllistää 8,5 miljoonaa ihmistä ja muodostaa 4,5 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta. EU:n Kulttuuri-ohjelma, jonka kokonaisbudjetti on 400 miljoonaa euroa vuosina 2007-2013, tukee yhteistyöhankkeita arkkitehtuurin ja kulttuuriperinnön alalla.

Lisätietoa EU:n nykyarkkitehtuuripalkinnosta DeutschEnglishfrançais

EU:n Kulttuuri-ohjelma DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä