Διαδρομή πλοήγησης

Ανάδειξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής - 18/04/2011

Το Neues museum του Βερολίνου κερδίζει το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής "Mies van der Rohe" το 2011.

Η ανακατασκευή ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου του 19ου αιώνα στη γερμανική πρωτεύουσα από τον Sir David Chipperfield χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής ως "εξαιρετικό επίτευγμα". Ο Βρετανός αρχιτέκτονας και η ομάδα του συνδύασαν νέα και παλιά στοιχεία για να αποκαταστήσουν το κατεστραμμένο από τον πόλεμο κτήριο και να επαναφέρουν την προηγούμενη μεγαλοπρέπειά του. Ο νικητής θα λάβει 60.000 ευρώ σε τελετή απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη στις 20 Ιουνίου.

Το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, γνωστό επίσης ως βραβείο "Mies van der Rohe", το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια, θεσπίστηκε το 1987 για να επιβραβεύσει την αριστεία και να ενθαρρύνει νεοανερχόμενα ταλέντα στην αρχιτεκτονική. Οποιοδήποτε κτήριο έχει ηλικία κάτω των δύο ετών και συμβάλλει στη ζωή της πόλης, είτε είναι ιδιωτική κατοικία είτε έργο υποδομής μεγάλης κλίμακας, μπορεί να προταθεί για το βραβείο.

Το Neues museum English επιλέχθηκε μεταξύ 343 έργων από 33 ευρωπαϊκές χώρες που προτάθηκαν από ειδικούς του τομέα. Οι άλλοι πέντε φιναλίστ ήταν το "Bronks youth theatre" (Βρυξέλλες), το Μουσείο Τέχνης του 21ου αιώνα (Ρώμη), το "Concert house Danish radio" (Κοπεγχάγη), το Μουσείο της Ακρόπολης" (Αθήνα) και το κέντρο αποκατάστασης "Groot Klimmendaal" στην Ολλανδία.

Το στεγαστικό πρόγραμμα Casa Collage English , στην ισπανική πόλη Χιρόνα, κέρδισε το βραβείο "ειδικής μνείας για νέους αρχιτέκτονες". Οι συνεργάτες Ramon Bosch και Bet Capdeferro θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ για τη δημιουργία τους.

Μεταξύ των νικητών προηγούμενων ετών συγκαταλέγονται το αεροδρόμιο Stansted στο Ηνωμένο Βασίλειο (1990) και το κτήριο της Εθνικής Όπερας και Μπαλέτου της Νορβηγίας (2009).

Η αρχιτεκτονική συνεισφέρει σημαντικά στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα της οικονομίας της ΕΕ, δεδομένου ότι προσφέρει εργασία σε 8,5 εκατομμύρια άτομα περίπου και συμβάλλει με 4,5% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ - με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2007-2013 - υποστηρίζει έργα συνεργασίας στον τομέα της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περισσότερα για το αρχιτεκτονικό βραβείο της ΕΕ DeutschEnglishfrançais

Πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι