Навигационна пътека

Берлински музей с европейска награда за архитектура - 18/04/2011

Нойес музеум бе отличен с наградата на ЕС за съвременна архитектура "Мис ван дер Рое" за 2011 г.

Реконструкцията на прочутата сграда от 19-и век в немската столица от сър Дейвид Чипърфийлд бе описанa от председателя на журито като "необикновено постижение". Британският архитект и неговият екип съчетаха нови и съществуващи елементи, за да възстановят засегнатото от войната здание в неговото предишно великолепие. Той ще получи 60 000 евро на церемония по награждаване в Барселона на 20 юни.

Провежданият на всеки две години конкурс на ЕС за съвременна архитектура, известен и като награда "Мис ван дер Рое", за първи път бе организиран през 1987 г. с цел отбелязване на върховите постижения и насърчаване на обещаващи таланти в областта на архитектурата. Всяка сграда на по-малко от две години, чрез която се допринася за качеството на градския живот - от частен дом до голям инфраструктурен проект - може да бъде номинирана за участие.

Нойес музеум English бе една от 343 архитектурни творби от 33 европейски страни, които бяха предложени от специалисти в областта. Другите пет финалисти бяха младежкият театър "Bronks" (Брюксел), Музеят на изкуствата на 21-ви век (Рим), концертната зала на датското радио (Копенхаген), Музеят на Акропола (Атина) и центърът за рехабилитация "Groot Klimmendaal" в Холандия.

Рамон Бош и Бет Капдеферо бяха удостоени със специалната награда за начинаещи архитекти за жилищният проект "Casa Collage English " в Хирона (Испания). Те ще получат 20 000 евро за своята творба.

Сред носителите на наградата в миналото са британското летище "Станстед" (1990 г.) и Норвежката национална опера и балет (2009 г.).

Архитектурата играе важна роля в сектора на културните и творческите индустрии, който осигурява работни места за 8,5 милиона души в ЕС и има дял от 4,5 % от брутния вътрешен продукт на Европа. По програма "Култура" на ЕС, която е с общ бюджет от 400 млн.  евро за 2007 - 2013 г., се подкрепят съвместни проекти в областта на архитектурата и културното наследство.

Повече за наградата на ЕС за архитектура DeutschEnglishfrançais

Програма "Култура" на ЕС DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки