Cale de navigare

Cu un pas înaintea şcolii - 22/02/2011

Copil pe plajă încercând să reconstituie, cu ajutorul stelelor de mare, poziţia steluţelor de pe drapelul UE © UE

UE doreşte să le ofere copiilor preşcolari acces la educaţie şi îngrijri de calitate.

Educaţia şi îngrijirea copiilor preşcolari variază semnificativ de la o ţară europeană la alta, atât din punctul de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii. Ca răspuns la apelul lansat de guvernele statelor membre prin care se solicita îndrumarea şi sprijinul UE, Comisia propune o serie de măsuri comune cu privire la educaţia şi îngrijirea copiilor preşcolari.

Ţările UE vor coopera mai îndeaproape pentru a asigura:

  • accesul tuturor copiilor preşcolari la educaţie de calitate (în special pentru copiii provenind din familii sărace sau de imigranţi, copiii cu handicap şi cei aparţinând unor grupuri sociale marginalizate, cum sunt rromii)
  • furnizarea serviciilor de educaţie, pe lângă cele de îngrijire
  • promovarea unui echilibru între capacitatea de a învăţa şi aptitudinile sociale pentru aceste grupuri de vârstă
  • garantarea unui nivel de salarizare corespunzător şi a unor condiţii de muncă corecte pentru personalul angajat care, la rândul său, trebuie să dispună de calificările necesare
  • elaborarea unor norme comune pentru monitorizarea evoluţiei.

Pentru a stimula cooperarea, UE va ajuta statele membre să utilizeze mai eficient sursele de finanţare şi cercetare disponibile.

Până acum, UE şi-a concentrat eforturile în direcţia furnizării de servicii de îngrijire a copilului, pentru a le permite părinţilor, în special mamelor, să se integreze pe piaţa muncii.

Noua abordare vizează direct nevoile preşcolarilor care sunt, în general, copii cu vârstele cuprinse între 5 şi 6 ani. Studiile realizate în acest sens relevă că investiţiile în educaţia copiilor preşcolari sunt cruciale, putând veni în sprijinul copiilor dezavantajaţi, ameliora integrarea socială şi reduce numărul cazurilor de abandon şcolar.

Serviciile de educaţie oferite copiilor preşcolari pot contribui la atingerea obiectivelor UE de reducere a ratei de abandon şcolar sub 10% şi de eliminare a riscului de sărăcie şi excludere socială pentru cel puţin 20 de milioane de persoane.

În 2009, Uniunea şi-a stabilit propus să ofere educaţie şi îngrijire pentru 95% din copiii preşcolari (segmentul de vârstă care începe cu 4 ani şi include perioada premergătoare înscrierii în învăţământul obligatoriu). În prezent, media la nivelul UE este de 92,3%, cu un număr mare de ţări care au rămas mult în urmă.

Miniştrii educaţiei din statele membre vor discuta propunerile în luna mai. Măsurile menite să sprijine ţările UE în vederea atingerii acestui obiectiv urmează să fie puse în aplicare începând din toamna lui 2011.

Mai multe informaţii despre educaţia şi îngrijirea copiilor preşcolari DeutschEnglish

Mai multe informaţii despre educaţia în UE Englishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile