Navigációs útvonal

Jól kezdeni az iskolát - 22/02/2011

A child on a beach arranging yellow starfish in a circle to look like stars on the EU flag © EU

Az Unió azt tervezi, hogy Európa-szerte minden általános iskolásnál fiatalabb gyermek számára korán elérhetővé teszi a színvonalas nevelést és gondozást

Az általános iskolásnál fiatalabb gyermeknek nevelésében és gondozásában mennyiségi és minőségi szempontból jelentős eltérések tapasztalhatóak Európa egyes részein. Az uniós tagországok iránymutatás és támogatás iránti kérésére válaszul a Bizottság a koragyermekkori neveléssel és gondozással kapcsolatos közös intézkedésekre tesz javaslatot.

Az uniós országok többek között a következő kérdésekben folytanak majd szoros együttműködést:

  • annak lehetővé tétele minden gyermek számára, hogy kisgyermekkori nevelésben és gondozásban részesüljön, aminek várhatóan különösen hasznát látják majd a szegény, fogyatékkal élő és migráns, valamint a társadalmilag kirekesztett csoportba tartozó, például roma gyermekek;
  • a nevelés és gondozás integrációja;
  • az érintett gyermekek életkorának megfelelő, a kognitív és a társas készségek kellő ötvözetéről gondoskodó tantervek támogatása;
  • gondoskodás arról, hogy a területen dolgozó emberek rendelkezzenek a kellő képesítésekkel, valamint megfelelő bérezés és munkafeltételek mellett dolgozhassanak;
  • az előrelépés nyomon követésére közös előírások kidolgozása.

Az együttműködés elősegítése érdekében az EU abban is segíti majd tagországokat, hogy hatékonyabban használják fel a rendelkezésre álló forrásokat és kutatási eredményeket.

A gyermekgondozás kiterjesztéséről uniós szinten mindeddig olyan szempontból volt szó, hogyan lehet általa megkönnyíteni a szülők, különösen az anyák munkavállalását.

A mostani elképzelés kifejezetten az iskoláskorúnál (általában öt vagy hat évesnél) fiatalabb gyermekek igényeire összpontosít. A kutatások arra vallanak, hogy kulcsfontosságú a kisgyermekkori oktatásba fektetni: hiszen segít a hátrányos helyzetű gyermekeken, javítja a társadalomba való beilleszkedést, és csökkenti az iskolából lemorzsolódó, iskolaelhagyó diákok számát.

Ha minden gyermek színvonalas kisgyermekkori képzésben részesül, az elősegíti annak az uniós célnak az elérését is, miszerint 10% alá kell csökkenteni az iskolát idő előtt elhagyó gyermekek számát, és legalább 20 millió embert kell az elszegényedés és társadalmi kirekesztés kockázatától megóvni.

Az EU 2009-ben azt a célt tűzte ki, hogy a négy éves és annál idősebb gyermekek legalább 95%-át részesíti koragyermekkori nevelésben és gondozásban addig, amíg az iskolaköteles életkort el nem érik. Jelenleg az európai gyermekek átlag 92,3%-a részesül ilyen nevelésben, és a tagországok jelentős részében számottevő a lemaradás.

Az EU tagállamainak oktatásügyi miniszterei májusban tárgyalnak a javaslatokról. Várhatóan 2011 őszén indul meg az a munka, amely a tagországokat e célkitűzés elérésében hivatott segíteni.

A koragyermekkori nevelésről és gondozásról bővebben DeutschEnglish

Az Unión belüli oktatásról bővebben Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek