Navigointipolku

Paremmat eväät koulutielle - 22/02/2011

Lapsi muodostaa meritähdistä EU:n tähtilippua muistuttavan kuvion © EU

Komission toimintasuunnitelman tavoitteena on antaa kaikille EU-maiden lapsille mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

Esiopetuksen määrä ja laatu vaihtelee Euroopassa huomattavasti. Komissio esittääkin varhaiskasvatukseen nyt yhteisiä toimia . Sen laatima toimintasuunnitelma on vastaus EU-maiden esittämään pyyntöön varhaiskasvatuksen suuntaviivoista.

EU-maiden tiiviin yhteistyön tavoitteena on

  • tarjota laadukasta esiopetusta kaikille lapsille, mikä hyödyttää etenkin köyhiä tai vammaisia lapsia, maahanmuuttajia ja syrjäytyneisiin väestöryhmiin kuuluvia lapsia
  • yhdistää opetus ja hoito
  • löytää tasapaino sosiaalisten ja koulunkäynnissä tarvittavien taitojen välille eri ikäryhmien tarpeiden mukaan
  • varmistaa henkilöstön riittävä pätevyys sekä kunnolliset palkat ja työolosuhteet
  • kehittää yhteisiä tapoja edistymisen mittaamiseen.

EU edistää yhteistyötä auttamalla jäsenmaita hyödyntämään olemassa olevaa rahoitusta ja tutkimusta tehokkaammin.

Tähän asti EU on keskittynyt lisäämään lasten päivähoidon määrää helpottaakseen vanhempien ja etenkin äitien työssäkäyntiä.

Uudessa lähestymistavassa huomio kohdistuu esikoululaisten tarpeisiin. Esikoululaiset ovat EU:ssa yleensä alle 5-6-vuotiaita. Tutkimukset osoittavat, että varhaiskasvatukseen investoiminen on tärkeää, koska sillä voidaan auttaa heikommista lähtökohdista tulevia lapsia, ehkäistä syrjäytymistä ja vähentää koulunkäyntinsä keskeyttävien määrää.

Kaikkien lasten pääsy laadukkaaseen esiopetukseen edistää myös EU:n laajempia tavoitteita. Tavoitteena on pienentää koulunsa keskeyttävien osuus alle 10 prosenttiin ja saada vähintään 20 miljoonaa ihmistä pois köyhyys- ja syrjäytymisriskin piiristä.

EU asetti vuonna 2009 tavoitteeksi, että vähintään 95 prosenttia neljä vuotta täyttäneistä lapsista osallistuisi esiopetukseen ennen oppivelvollisuuden alkamista. Tällä hetkellä EU:n keskiarvo on 92,3 prosenttia, mutta monet maat ovat siitä yhä kaukana.

EU-maiden opetusministerit käsittelevät komission ehdotusta toukokuussa. Työ maiden auttamiseksi tavoitteiden saavuttamisessa alkaa todennäköisesti syksyllä 2011.

Lisätietoa varhaiskasvatuksesta DeutschEnglish

Lisätietoa koulutuksesta EU:ssa Englishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä