Sökväg

Europeisk kulturuppvisning i Bryssel - 18/02/2011

Klassisk orkester i konsertsal © EU

På en konferens om kulturellt och konstnärligt utbyte presenterades exempel på EU-finansierade projekt som ska få konst och kultur att nå en bredare publik.

"Europa bör i första hand vara en kulturell gemenskap innan det blir en militärallians eller en ekonomisk enhet ..."

Runt 50 år efter det att en av EU:s förgrundsgestalter, Robert Schuman, presenterade sin vision, vill EU-kommissionen bidra till att förverkliga den. På 2011 års europeiska kulturkonferens Culture in Motion English samlades 600 deltagare från hela Europa för att diskutera EU:s nuvarande och framtida kulturstöd.

EU har för perioden 2007-2013 avsatt 400 miljoner euro för konst och kultur. Hundratals kulturorganisationer och tusentals konstnärer får stöd. Pengarna ska också bidra till att sprida konst och kultur och på så sätt ge européerna tillgång till ett brett kulturutbud från hela Europa.

På konferensen presenterades bland annat följande EU-finansierade projekt:

Imagine 2020 - art and climate change - finansierar konstnärer som i sitt arbete tar upp klimatförändringen. Drivs av konstorganisationer i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Portugal, Lettland, Slovenien och Kroatien.

Festival d'art lyrique d'Aix-en-Provence - årlig opera- och musikfestival som har fått stöd till nya kompositioner och produktioner.

European media art network - har hjälpt 16 unga mediekonstnärer att producera experimentella film-, ljud- och datorbaserade verk. Drivs av institutioner i Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Bulgarien. Ett evenemang lockade nyligen 11 000 besökare.

Diversidad urban forum - Music across borders - fokuserar på gatukonst och sammanför organisationer från Belgien, Italien, Nederländerna, Österrike, Spanien och Frankrike. En fyra dagars hiphopfestival drog 2009 en publik på 60 000 människor. Projektet har resulterat i ett gemensamt hiphopalbum och arbetar nu med en digital musikplattform, en gatukonstturné och en graffitiutställning.

Dessutom finansierar EU varje år översättning till andra språk av hundratals böcker som skrivits av europeiska författare. Bidragen går också till kulturfestivaler och kulturpriser för samtidsarkitektur DeutschEnglishfrançais , kulturarv DeutschEnglishfrançais , litteratur DeutschEnglishfrançais och populärmusik DeutschEnglishfrançais samt till Europas kulturhuvudstäder DeutschEnglishfrançais .

Europas kultur- och konstsektor står för runt tre procent av EU:s BNP.

EU:s kulturprogram 2007-2013 DeutschEnglishfrançais

Projekt som visades upp på konferensen English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar