Navigacijska pot

Najboljši evropski kulturni projekti - 18/02/2011

Nastop klasičnih glasbenikov © EU

Na konferenci v Bruslju o izmenjavah v kulturi in umetnosti so predstavili nekatere projekte, ki s podporo EU poskušajo umetnost približati širšim množicam.

"Preden bo Evropa postala gospodarska zveza, se mora povezati v kulturi ..."

Tako je pred 50 leti govoril ustanovni oče Evropske unije Robert Schuman in Evropska komisija si prizadeva uresničiti njegove besede. Na letošnji konferenci o kulturi English se je zbralo 600 udeležencev iz vse Evrope in razpravljalo o sedanjih in prihodnjih finančnih sredstvih EU za umetnost.

Evropska unija je podpori kulturnim organizacijam in umetnikom v obdobju 2007-2013 namenila 400 milijonov evrov. Njihovo ustvarjanje naj bi tako približali prebivalcem vse Evrope.

Na konferenci so predstavili naslednje projekte, ki jih je sofinancirala EU:

Imagine 2020 - umetnost in podnebne spremembe: podpora umetnikom, ki v svojih delih obravnavajo podnebne spremembe. V projektu so sodelovale kulturne organizacije iz Nemčije, Francije, Velike Britanije, Nizozemske, Portugalske, Latvije, Slovenije in Hrvaške.

Festival v francoskem Aixu-en-Provence: vsakoletni operni in glasbeni festival je s sredstvi EU financiral nova dela in produkcije.

Evropska mreža za multimedijsko umetnost: povezuje organizacije iz Nemčije, Velike Britanije, Nizozemske in Bolgarije in je podprla 16 mladih multimedijskih umetnikov pri snemanju eksperimentalnega filma, glasbenih in računalniško podprtih umetniških dogodkih. Njihovo nedavno predstavo si je ogledalo 11 000 obiskovalcev.

Projekt Diversidad - urbana umetnost: povezuje organizacije iz Belgije, Italije, Nizozemske, Avstrije, Španije in Francije, ki se ukvarjajo z urbano glasbo in umetnostjo. Na štiridnevnem festivalu hip-hop glasbe leta 2009 se je zbralo 60 000 ljudi. Sodelujoči glasbeniki so s pomočjo projekta izdali skupni album hip-hop glasbe, zdaj pa pripravljajo digitalno platformo za glasbeno izmenjavo, turnejo urbane umetnosti in razstavo grafitov.

Evropska unija vsako leto podpre tudi prevod na stotine evropskih knjig v druge jezike. Financira še številne druge kulturne prireditve in nagrade za sodobno arhitekturo DeutschEnglishfrançais , kulturno dediščino DeutschEnglishfrançais , književnost DeutschEnglishfrançais , popularno glasbo DeutschEnglishfrançais in evropsko prestolnico kulture DeutschEnglishfrançais .

Sektor kulture in umetnosti ustvari približno 3 % BDP EU.

Kulturni program EU 2007-2013 DeutschEnglishfrançais

Predstavljeni projekti na konferenci English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave