Cale de navigare

Promovarea culturii europene - 18/02/2011

Orchestră simfonică pe scenă © UE

Conferinţă organizată la Bruxelles, dedicată schimburilor culturale şi artistice la nivelul Uniunii - au fost prezentate proiecte finanţate de UE care au menirea de a facilita accesul publicului european la artă.

"Înainte de a deveni o alianţă economică sau militară, Europa trebuie să fie o comunitate culturală..."

După aproximativ 50 de ani de la pronunţarea acestor cuvinte de către Robert Schuman, Comisia Europeană acţionează pentru a le transpune în realitate. În zilele de 15 şi 16 februarie 2011, a fost organizată, la Buxelles, o conferinţă intitulată "Cultura în mişcare" English (Culture in motion). Evenimentul a reunit în jur de 600 de participanţi din toată Europa, care au discutat despre modalităţile de care dispune UE pentru a finanţa sectorul artistic, în prezent şi în viitor.

Pentru perioada 2007-2013, UE a alocat un buget în valoare de 400 de milioane de euro, pentru a sprijini activitatea a sute de organizaţii culturale şi a mii de artişti europeni. De asemenea, UE contribuie la promovarea operelor acestora, facilitând astfel accesul cetăţenilor europeni la diverse formă de artă.

La conferinţă au fost prezentate mai multe proiecte finanţate de UE, printre care:

Imagine 2020 - arta şi schimbările climatice ajută asociaţii din Germania, Franţa, Anglia, Olanda, Portugalia, Letonia, Slovenia şi Croaţia care le oferă sprijin artiştilor care abordează în operele lor problema schimbărilor climatice.

Celebrul festival d'art lyrique d'Aix-en-Provence (festival anual de operă şi muzică lirică) a primit finanţare europeană pentru crearea de noi compoziţii şi producţii artistice.

Proiectul European media art network, la care participă parteneri din Germania, Anglia, Olanda şi Bulgaria, a ajutat 16 tineri artişti din domeniul multimedia să realizeze producţii experimentale în arta cinematografică, sonoră şi digitală. O expoziţie recentă cu operele lor a atras mai mult de 11 000 de vizitatori.

Diversidad urban forum - muzică fără frontiere este un proiect consacrat artei urbane şi reuneşte organizaţii din Belgia, Italia, Olanda, Austria, Spania şi Franţa. Un festival de hip hop derulat în 2009 pe parcursul a patru zile a adus laolaltă în jur de 60 000 de participanţi. În cadrul acestui proiect a fost realizat un album de muzică hip hop, iar în prezent se lucrează la crearea unei platforme digitale de muzică şi la organizarea unui turneu de artă urbană şi a unei expoziţii de graffiti.

De asemenea, în fiecare an, UE finanţează traducerea a sute de cărţi scrise de autori europeni şi alocă fonduri pentru organizarea de festivaluri culturale şi pentru decernarea de premii în diverse domenii: arhitectură contemporană DeutschEnglishfrançais , patrimoniu cultural DeutschEnglishfrançais , literatură DeutschEnglishfrançais , muzică pop DeutschEnglishfrançais şi capitala culturală europeană DeutschEnglishfrançais .

Sectorul culturii şi al creaţiei reprezintă circa 3% din PIB-ul UE.

Programul Cultură 2007-2013 DeutschEnglishfrançais

Proiectele prezentate la conferinţă English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile