Sökväg

Tystnad tagning! - 11/02/2011

Blå filmrulle med EU-stjärnorna på © EU

EU har varit med och finansierat 22 av de filmer som visas på filmfestivalen i Berlin den 10-20 februari. EU-kommissionen presenterar sitt nya Media Mundus-program på festivalen.

Vad har de tre europeiska filmerna "La vie en rose", "Slumdog Millionaire" och "Falskmyntarna" gemensamt? De har alla nått stora framgångar, vunnit Oscarstatyetter och inte minst fått EU-bidrag.

EU ger ett omfattande stöd till den europeiska filmindustrin: för perioden 2007-2013 har man avsatt 755 miljoner euro genom Mediaprogrammet Englishfrançais . EU vill nu utvidga stödet och slå ett slag för det internationella filmsamarbetet med hjälp av det nya programmet Media Mundus DeutschEnglishfrançais.

Programmet har en treårig budget på 15 miljoner euro. Målet är att få ut fler europeiska filmer på den internationella marknaden och samtidigt förbättra distributionen av utländska filmer i Europa. På så sätt får biobesökarna fler filmer att välja mellan och den kulturella mångfalden ökar.

Det nya EU-programmet ska också hjälpa filmmakare i och utanför EU att utnyttja ny teknik, t.ex. digital film, beställvideo och internet-tv.

Media Mundus finansierar projekt som ska bygga upp internationella nätverk inom filmbranschen. På filmfestivalen Berlinalen English presenterar EU:s kulturkommissionär Androulla Vassiliou de första 34 EU-finansierade projekten.

Bland dem finns projektet Puentes, som anordnar workshoppar för europeiska och sydamerikanska producenter. Ett annat projekt är Tap, som erbjuder kurser för oberoende europeiska, kanadensiska och amerikanska filmproducenter.

De utvalda projekten får mellan 14 000 euro och en miljon euro. En ny ansökningsomgång startar under året.

Läs mer om Mediaprogrammet Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar