Navigacijska pot

Tišina, snemamo! - 11/02/2011

Filmski trak v barvah EU © UE

Na sporedu filmskega festivala v Berlinu od 10. do 20. februarja je tudi dvaindvajset filmov, ki so jih posneli s pomočjo sredstev EU. Evropska komisija je priložnost izkoristila za predstavitev novega programa MEDIA Mundus.

Kaj imajo skupnega filmi Življenje v rožnatem, Revni milijonar in Ponarejevalci? Vsi so nastali v evropski filmski produkciji, poželi velik uspeh, osvojili oskarja ... in vse je finančno podprla Evropska unija.

Evropska unija namenja znatno finančno pomoč evropskemu filmu s programom MEDIA Englishfrançais : 755 milijonov evrov v obdobju 2007-2013. Z novim programom MEDIA Mundus DeutschEnglishfrançais želi zdaj finančno podporo razširiti čez meje EU in spodbuditi mednorodno sodelovanje avdiovizualnega sektorja.

Program MEDIA Mundus razpolaga s 15 milijoni evrov za triletno obdobje. Evropskemu filmu naj bi odprl vrata na mednarodni trg in izboljšal distribucijo evropskega filma v svetu ter tujih filmov v Evropi. Tako bi obogatil filmsko ponudbo, predstavil različnost kultur ter povečal konkurenčnost evropskega avdiovizualnega sektorja.

Novi program bo v pomoč tudi filmskim ustvarjalcem v EU in svetu. Laže bodo izkoristili nove tehnološke inovacije, ki večajo zanimanje za ogled avdiovizualnih vsebin, denimo digitalno kinematografijo, video na zahtevo in spletno televizijo.

S programom MEDIA Mundus bodo financirali predvsem projekte, ki krepijo mednarodno sodelovanje filmskih ustvarjalcev. Služba za izobraževanje in kulturo pri Evropski komisiji je na berlinskem filmskem festivalu English predstavila prvih 34 projektov.

Med njimi sta projekt PUENTES z delavnicami za evropske in južnoameriške producente in projekt TAP, namenjen izobraževanju evropskih, kanadskih in ameriških producentov neodvisnega filma.

Evropska komisija je vsak izbrani projekt podprla s sredstvi v višini od 14 000 do milijon evrov. Naslednji razpis bo objavila v drugi polovici leta 2011.

Programi MEDIA Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave