Kruimelpad

Stilte, opname! - 11/02/2011

Filmrol in de EU-kleuren © EU

Tussen 10 en 20 februari worden 22 door de EU gesubsidieerde films vertoond op de Berlinale. Naar aanleiding hiervan presenteert de Europese Commissie haar nieuwe programma "MEDIA Mundus".

Wat hebben de films "La Môme" ("La vie en rose"), "Slumdog Millionaire" en "Die Fälscher" gemeen? Het zijn alle drie succesvolle Europese films die een Oscar hebben gewonnen,... en door de EU gesubsidieerd zijn.

De EU geeft heel wat steun aan de Europese film: niet minder dan 755 miljoen euro in de periode 2007-2013. Ze doet dit via het programma MEDIA Englishfrançais . Maar nu wil de EU ook middelen uittrekken voor de niet-Europese film. Met een nieuw programma, MEDIA Mundus DeutschEnglishfrançais, wil zij de internationale samenwerking op audiovisueel gebied stimuleren.

Het budget van 15 miljoen euro voor drie jaar dient om de Europese film op de internationale markt en de niet-Europese films op de Europese markt te promoten. Zo kan het publiek kennismaken met andere films en worden zowel de culturele diversiteit als het concurrentievermogen van de Europese filmindustrie bevorderd.

MEDIA Mundus moet de sector in de EU en daarbuiten ook helpen om aan te sluiten bij nieuwe technische ontwikkelingen zoals digitale film, video on demand en internettelevisie, die de vraag kunnen stimuleren.

Het is ook de bedoeling internationale netwerken van filmmakers te subsidiëren. Een eerste selectie van 34 projecten werd op de Berlinale English voorgesteld door de EU-commissaris voor onderwijs en cultuur.

"Puentes", een van de geselecteerde projecten, gaat om de organisatie van ontmoetingen tussen Europese en Zuid-Amerikaanse producers. Bij een ander project, "TAP", worden opleidingen aangeboden aan Europese, Canadese en Amerikaanse producers van onafhankelijke films.

Geselecteerde projecten ontvangen tussen 14.000 en 1 miljoen euro. In de tweede helft van 2011 wordt een nieuwe oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd.

Meer over de MEDIA-programma's Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links