Διαδρομή πλοήγησης

Φιλμ με τα χρώματα της ΕΕ © UE

Από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου, εικοσιδύο ταινίες που έχει συγχρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβληθούν στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου. Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή θα παρουσιάσει το νέο της πρόγραμμα MEDIA Mundus.

Τι κοινό έχουν οι ταινίες «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο», «Slumdog Millionaire» και «Οι παραχαράκτες»; Οι τρεις αυτές ευρωπαϊκές ταινίες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, θριάμβευσαν στα 'Οσκαρ και ... χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ.

Η Ένωση χρηματοδοτεί τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με το σημαντικό ποσό των 755 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2007-2013, μέσω του προγράμματος MEDIA Englishfrançais . Σήμερα, επιθυμεί να επεκτείνει τη χρηματοδότηση αυτή εκτός των συνόρων της Ευρώπης, μέσω του νέου προγράμματος MEDIA Mundus DeutschEnglishfrançais , το οποίο θα ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων.

Με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, το πρόγραμμα MEDIA Mundus επιδιώκει την προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στις διεθνείς αγορές, βελτιώνοντας τη διανομή και διάδοση των ευρωπαϊκών έργων στον κόσμο, αλλά και των ξένων ταινιών στην Ευρώπη. Φιλοδοξία του είναι να διευρύνει τις επιλογές των θεατών και παράλληλα να προωθήσει την πολιτισμική πολυμορφία και να κάνει ανταγωνιστικότερο τον ευρωπαϊκό κλάδο οπτικοακουστικών μέσων.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιθυμεί επίσης να βοηθήσει τους επαγγελματίες του κλάδου, στην ΕΕ και στον υπόλοιπο κόσμο, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τεχνολογικών καινοτομιών όπως ο ψηφιακός κινηματογράφος, το βίντεο κατά παραγγελία και η διαδικτυακή τηλεόραση, που αυξάνουν τη ζήτηση οπτικοακουστικού υλικού.

Το MEDIA Mundus θα χρηματοδοτεί σχέδια που ευνοούν την ανάπτυξη διεθνών δικτύων επαγγελματιών του κλάδου. Μία πρώτη επιλογή 34 σχεδίων παρουσιάστηκε στην Berlinale English από την αρμόδια επίτροπο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.

Ένα από αυτά είναι το σχέδιο PUENTES, που αφορά τη διοργάνωση εργαστηρίων συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων και Νοτιοαμερικάνων παραγωγών. Ένα άλλο σχέδιο, το TAP, προτείνει κύκλους επιμόρφωσης για Ευρωπαίους, Καναδούς και Αμερικανούς παραγωγούς ανεξάρτητων ταινιών.

Κάθε ένα από τα επιλεχθέντα σχέδια έλαβε χρηματοδότηση από 14.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα δημοσιευτεί νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Περισσότερα για τα προγράμματα MEDIA Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι