Навигационна пътека

Кинолента в цветовете на ЕС © ЕС

От 10 до 20 февруари 22 филма, съфинансирани от Европейския съюз, ще бъдат излъчени в рамките на берлинския филмов фестивал. Това е повод за Комисията да представи своята нова програма МЕДИА Мундус.

Какво е общото между "Животът в розово", "Беднякът милионер" и "Фалшификаторите"? Тези три европейски филма постигнаха голям успех, триумфираха на Оскарите...и бяха получили финансиране от ЕС.

Съюзът предоставя значителна финансова помощ за европейското кино: 755 млн. евро за периода 2007-2013 г. в рамките на програма МЕДИА Englishfrançais . Днес, с помощта на своята нова програма МЕДИА Мундус DeutschEnglishfrançais, имаща за цел да стимулира международното сътрудничество в аудиовизуалната сфера, той желае да разпростре помощта си извън границите на Европа.

С общ бюджет от 15 млн. евро за период от три години МЕДИА Мундус има за задача да отвори международните пазари за европейското кино и едновременно с това да подобри разпространението и излъчването на европейски продукции по света, както и на чуждестранни филми в Европа. Сред нейните амбициозни цели са по-голям избор за зрителите, насърчаване на културното многообразие и повишаване на конкурентоспособността на европейската аудиовизуална индустрия.

Освен това създателите на новата програма биха желали да помогнат на заетите в областта на киното в ЕС и по света да се възползват от новите технологични възможности, като например цифровото кино, видеото по поръчка и телевизията по интернет, които насърчават търсенето на аудиовизуални материали.

В рамките на МЕДИА Мундус ще се финансират проекти, благоприятстващи изграждането на международни мрежи от професионалисти. На кинофестивала в Берлин English европейският комисар по образование и култура, Вивиан Рединг представи първата селекция от 34 проекта.

Сред избраните са проектът PUENTES, който организира срещи между европейски и латиноамерикански продуценти, както и проектът TAP, насочен към обучения за европейски, канадски и американски продуценти на независими филми.

Всеки от избраните проекти получава между 14 000 и 1 млн. евро финансова помощ. През втората половина на 2011 г. ще бъде публикувана нова покана за представяне на предложения.

Повече за програмите МЕДИА Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки