Navigációs útvonal

Áttörő együttesek - 21/01/2011

A 2011. évi nyertesek Jools Holland és Katie Melua társaságában © EU

A European Border Breakers díj méltó elismerésben részesíti Európa néhány legígéretesebb előadóját és együttesét.

A European Border Breaker díj English Európa zenei sokszínűségére hívja fel a figyelmet, és azokat a szólóénekeseket és együtteseket állítja reflektorfénybe, akiknek saját hazájukon kívül is nagy rajongótábora van.

A nyerteseket annak alapján választják ki, hogy hány lemezt adtak el, mennyit szerepeltek hazai és külföldi rádióműsorokban, mennyire népszerűek Európa különböző zenefesztiváljain, és élő koncertjeik mennyire sikeresek. Idén Németország, Dánia, Franciaoszág, Norvégia, Románia, Ausztria, Nagy-Britannia, Svédország, Hollandia és Belgium egy-egy pop- rock- vagy táncelőadója, illetve -együttese vihette haza a pálmát.

A rajongók Európa-szerte szavazatukkal jelezhették, kié legyen a közönségdíj. A nyertes a német Baseballs együttes lett a Snow Patrol együttes "Chasing Cars" című számának retrofeldolgozásával.

A január 12-i díjátadó ünnepséggel egyúttal kezdetét vette az év egyik legnagyobb zenei eseménye, a hollandiai Eurosonic Noorderslag fesztivál, melynek házigazdája a népszerű zenész és tévés személyiség, Jools Holland volt.

A nyertes zeneszámok némelyikét élőben tekinthették meg a rendezvény részvevői. Az idei nyertesek mellett egy korábbi díjazott, a ma már nagy hírnévnek örvendő Katie Melua is fellépett. A korábbi években a Broader Breakers díjjal kitüntetett művészek között sok közismert nevet találunk - így például Damien Rice, a Frattellis és a The Thrills, valamint a magyar Heaven Street Seven együttes nevét.

Az EU a European Border Breakers díj finanszírozásához a Kultúra program DeutschEnglishfrançais révén járul hozzá.

Bővebben a European Border Breakers díjról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek