Kruimelpad

Tallinn en Turku, de Europese culturele hoofdsteden in 2011 - 11/01/2011

Twee historische havensteden presenteren hun cultureel erfgoed aan de wereld.

Tallinn, hoofdstad van Estland, en het Finse Turku nemen de fakkel over van Essen (Duitsland), Pécs (Hongarije) en Istanboel (Turkije). De nieuwe culturele hoofdsteden hopen dit jaar miljoenen bezoekers aan te trekken met een indrukwekkend evenementenprogramma.

De aanwijzing van culturele hoofdsteden is de voorbije 26 jaar uitgegroeid tot een van de belangrijkste cultuurinitiatieven van de EU. Steden dingen naar de titel met een cultuurkalender met Europese uitstraling en lokale roots. Er moeten ook grootschalige overheidsinvesteringen gepland worden. Winnende steden ontvangen 1,5 miljoen euro EU-subsidie.

Tallinn wil zich meer richten op creatieve cultuur, zonder zijn middeleeuws erfgoed of zijn verleden als hanzestad uit het oog te verliezen. In de loop van het jaar starten enkele bouwprojecten, zoals de uitbreiding van culturele centra. Uitschieters bij de evenementen zijn onder meer de "Tallinn Maritime Days", een groots gratis evenement voor het hele gezin, en een gratis rockconcert om de 20e verjaardag van de onafhankelijkheid van Estland te vieren.

In Turku gaat het vooral om het belang van cultuur voor welzijn en milieu. De stad aan de zuidwestkust van Finland plant projecten zoals op welzijn gerichte cultuurprogramma's in scholen en bejaardentehuizen. Andere thema's zijn het maritieme aspect van de stad, zelfbewustzijn en identiteit.

Beide steden werken ook samen aan projecten die hun geografische nabijheid en etnische verwantschap in de kijker plaatsen. Zo zal er worden gewezen op de milieuproblemen in het gebied rond de Oostzee.

Tallinn heeft zijn cultuurjaar geopend met een spectaculaire openingsceremonie, een avondconcert en vuurwerk. Turku start op 15 januari met drie dagen vol evenementen en activiteiten, waaronder een grote openluchtshow op de Aura, de rivier die door de stad stroomt.

Meer over de Europese culturele hoofdsteden DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links