Navigációs útvonal

Európa kulturális fővárosai 2011-ben: Tallinn és Turku - 11/01/2011

Megkezdődtek az ünnepségek Tallinnban és Turkuban. Idén e két történelmi kikötőváros kulturális örökségét ismerheti meg a világ.

Tallinn, az észt főváros és Turku, Finnország legrégibb városa Pécstől, valamint Essentől (Németország) és Isztambultól (Törökország) veszi át az Európa kulturális fővárosa címet. Mindkét város a kulturális események gazdag programjával várja egész évben a látogatókat. A kulturális év a remények szerint több millió turistát vonz majd a helyszínre.

Az "Európa kulturális fővárosa" program 26 éve indult, és mára az EU egyik legjelentősebb kulturális kezdeményezésévé vált. A városok olyan éves kulturális programtervezettel versenyeznek a címért, melyben a lakosok közvetlen bevonására és európai identitásuk bemutatására helyezik a hangsúlyt. A terveknek közfinanszírozású nagyberuházásokat is magukban kell foglalniuk. A nyertes városok mindegyike 1,5 millió eurót kap az Európai Uniótól.

Tallinn arra törekszik, hogy kreatívabb, a kultúrára összpontosító várossá váljon, ugyanakkor középkori örökségének és tengeri múltjának is nyomatékot adjon. Különböző építési projektek indulnak majd az év folyamán, így például sor kerül kulturális központok felújítására, berendezésére is. Az év számtalan érdekes rendezvénye közül érdemes kiemelni "Tallinn tengeri napjait", Észtország legjelentősebb szabadtéri családi eseményét, és azt a hatalmas rockkoncertet, amellyel Észtország a függetlenségét ünnepli.

Turku programja arra kívánja felhívni a figyelmet, milyen fontos a kultúra a jólét és a környezet szempontjából. A Finnország délnyugati partján fekvő város több olyan projektet tervez indítani, mely kulturális kapcsolódású programok létrehozásával szolgálja a jóllétet például iskolákban és idősotthonokban. A kulturális év témái között szerepel még a város tengeri jellegének ismertetése, továbbá az értelemhez, az éntudathoz és a különböző identitásokhoz kapcsolódó kérdések feltárása.

A két város több közös projektbe is belevág, hogy előtérbe helyezzék földrajzi közelségüket és lakosságuk etnikai rokonságát. A közös projektek hívják fel például a figyelmet a balti-tengeri övezet környezetszennyezési problémáira.

Tallinn az egy évig tartó kulturális eseménysorozatot fényűző nyitóünnepséggel, koncertekkel és tűzijátékkal kezdte. Turku január 15-én kezdődő, háromnapos ünnepséggel indít, melynek résztvevői többek között egy nagyszabású, az Aurajoki folyón zajló szabadtéri előadást csodálhatnak meg.

Bővebben Európai kulturális fővárosairól DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek