Navigointipolku

Turku ja Tallinna - Euroopan kulttuuripääkaupungit 2011 - 11/01/2011

Vuoden aikana on tarjolla monipuolista kulttuuriohjelmaa historiallisessa kaupunkiympäristössä Suomenlahden molemmin puolin.

Kulttuurin juhlavuosi on lähtenyt vauhdilla käyntiin niin Suomen Turussa kuin Viron Tallinnassakin. EU on nimennyt nämä kaupungit Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi vuodeksi 2011.

Turussa kulttuurivuoden viralliset avajaiset ovat tulevana viikonloppuna 14.-16.1.2011. Päätapahtuma on Aurajokirannassa lauantaina järjestettävä avajaisshow. Sunnuntaina avajaisia juhlitaan muissa kaupunginosissa ja ympäri maakuntaa. Tallinnassa avajaisjuhlallisuudet järjestettiin jo uudenvuoden aattona, ja tapahtumiin osallistui yli 15 000 ihmistä.

Turun ohjelmassa korostetaan sitä, että kulttuuri liittyy olennaisesti ihmisen ja ympäristön hyvinvointiin. Hyvinvointiaiheisia hankkeita toteutetaan muun muassa kouluissa ja vanhainkodeissa. Terveyskeskuslääkärit jakavat lisäksi "kulttuurireseptejä", joilla voi lunastaa pääsylippuja juhlavuoden tapahtumiin. Vuoden muita teemoja ovat yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, Turun historia, minuus ja identiteetti sekä Aurajoki, meri ja saaristo.

Tallinnassa puolestaan korostetaan kaupungin luovuutta, keskiaikaista historiaa ja merellistä menneisyyttä. Vuoden aikana käynnistetään useita kulttuurikeskusten kehitys- ja rakennushankkeita. Tärkeimpiä tapahtumia ovat Tallinnan meripäivät heinäkuussa ja Viron 20-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi järjestettävä suuri rockkonsertti elokuussa.

Turku ja Tallinna tekevät juhlavuoden aikana myös yhteistyötä, jossa korostetaan kaupunkien maantieteellistä, kulttuurista ja historiallista läheisyyttä. Yhteishankkeiden keskeisenä teemana on Itämeri ja sen ympäristön parantaminen.

Kulttuuripääkaupunkiohjelma on EU:n tärkeimpiä kulttuurialan hankkeita. Se käynnistyi jo 26 vuotta sitten. Euroopan kaupungit voivat hakea kulttuuripääkaupungiksi laatimalla suunnitelman kulttuuritarjonnasta, joka ilmentää kaupungin eurooppalaista identiteettiä. Kansalaiset ovat aktiivisesti mukana kulttuurivuoden toteutuksessa. Hanke edellyttää myös huomattavia julkisia investointeja. Kulttuuripääkaupungeiksi valittavat kaupungit saavat EU-rahoitusta 1,5 miljoonaa euroa.

Lisätietoa: Euroopan kulttuuripääkaupungit DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä