Sti

Tallinn og Turku - Europæiske kulturbyer i 2011 - 11/01/2011

Der er lagt op til fest, når de to historiske havnebyer fejrer deres kulturarv sammen med resten af verden.

Efter Essen (Tyskland), Pécs (Ungarn) og Istanbul (Tyrkiet) overtager Estlands hovedstad Tallinn og Finlands Turku nu rollen som europæiske kulturbyer med et tætpakket program af kulturelle begivenheder i løbet af året, der nok skal tiltrække millioner af besøgende.

På sit nu 26. år er kulturbyerne blevet et af EU's vigtigste kulturelle initiativer. Byer konkurrerer om titlen ved at planlægge kulturelle arrangementer i løbet af året, der viser deres europæiske identitet og involverer borgerne. Planen skal også omfatte store offentlige investeringer. Vinderbyerne modtager hver 1,5 millioner euro i støtte fra EU.

Tallinns mål er at skabe en mere kreativ og kulturorienteret by og på samme tid fremhæve dens middelalderlige arv og maritime fortid. Der vil i løbet af året blive iværksat byggeprojekter såsom fornyelse af kulturcentre. Arrangementerne omfatter bl.a. "Tallinns maritime dage", der er den største familiebegivenhed i Estland, og en kæmpe gratis rockkoncert for at fejre Estlands uafhængighed.

Turkus program sætter fokus på kulturens betydning for velvære og miljøet. Byen, der ligger på Finlands sydvestlige kyst, byder på projekter såsom oprettelsen af kulturrelaterede programmer for velvære i skoler og på plejehjem. Andre projekter sætter fokus på byens maritime natur og ser på spørgsmål relateret til sindet, selvet og forskellige identiteter.

De to byer vil også gå sammen om en række projekter i løbet af året og sætte fokus på deres nære geografiske beliggenhed og etniske slægtskab. De fælles projekter skal særlig sætte fokus på de forureningsproblemer, Østersøområdet står overfor.

I Tallinn blev det kulturelle år skudt i gang med en storslået åbningsceremoni med aftenkoncert og fyrværkeri. Turku starter året den 15. januar med tre dages arrangementer og aktiviteter, der bl.a. byder på et kæmpe show under åben himmel på floden Aura.

Mere om europæiske kulturbyer DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links