Навигационна пътека

Талин и Турку - европейски столици на културата през 2011 г. - 11/01/2011

Започнаха празненствата в двата исторически пристанищни града, които тази година ще представят пред света своето културно наследство.

Поемайки щафетата от Есен (Германия), Печ (Унгария) и Истанбул (Турция) като европейски столици на културата, естонската столица Талин и финландският град Турку са подготвили богати програми от културни прояви, които се очаква да привлекат милиони посетители.

Програмата за културна столица, която вече е на 26 години, се е превърнала в една от най-важните културни инициативи на ЕС. Градовете се състезават за званието, като предлагат планове за културни прояви през съответната година, с които демонстрират своята европейска идентичност и в които гражданите участват пряко. Плановете трябва да включват и широкомащабни публични инвестиции. Избраните градове получават от ЕС средства в размер на 1,5 млн. евро.

Целта на Талин е да създаде по-творчески и ориентиран към културата град, който в същото време подчертава своето средновековно наследство и морско минало. През тази година ще започне изпълнението на различни строителни проекти, например за възстановяване на културни центрове. Сред проявите са "Талински морски дни" - най-голямото безплатно събитие за семейства в Естония, и голям безплатен рок концерт по случай деня на възстановяването на независимостта на страната.

Програмата на Турку е съсредоточена върху значението на културата за благополучието и околната среда. Един от проектите, които ще бъдат реализирани в разположения на югозападното крайбрежие на Финландия град, е за създаване на културни програми за благополучие в училищата и домовете за възрастни хора Сред другите теми са запознаване с морския характер на града и изследване на въпроси, свързани със съзнанието, аза и различните идентичности.

Двата сграда също така ще работят заедно по редица проекти през годината, подчертавайки своята географска и етническа близост. Една от целите на съвместните проекти е да се насочи вниманието към проблемите със замърсяването в района на Балтийско море.

Талин даде началото на едногодишните културни празненства с пищна церемония по откриване, включваща вечерен концерт и фойерверки. Турку ще започне на 15 януари с прояви и дейности в продължение на три дни, сред които ще е голямо представление на открито на брега на местната река Аура.

Повече за европейските столици на културата DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки