Kruimelpad

De juiste vaardigheden voor de banen van morgen - 13/12/2010

Studenten met boeken © EU

Moderne beroepsopleidingen van hoge kwaliteit bezorgen werknemers de vaardigheden die nodig zijn in een snel veranderende economie.

Ongeveer 76 miljoen Europeanen in de actieve leeftijd hebben weinig of geen opleiding gehad. Maar op de arbeidsmarkt worden steeds vaker geschoolde werknemers gevraagd, waardoor vele jongere en oudere werknemers uit de boot dreigen te vallen. En als ze al een baan vinden, verdienen ze heel wat minder.

De EU heeft een nieuwe strategie English om huidige en toekomstige werknemers een opleiding te bezorgen waarmee ze in de moderne economie aan de bak kunnen komen. De kwaliteit van het beroepsonderwijs en de beroepsopleidingen moet omhoog, creativiteit en ondernemerschap moeten worden gestimuleerd en het moet gemakkelijker worden om je te blijven bijscholen tijdens je loopbaan.

Bovendien moeten kansarmen, gehandicapten en oudere werknemers evenveel mogelijkheden krijgen om een beroepsopleiding te volgen als iedereen.

Al in de volgende vier jaar zullen de nationale regeringen en de EU zich inzetten om

  • met bedrijven samen te werken om na te gaan welke scholingsbehoeften er zijn
  • meer beroepsscholen op te richten
  • opleidingen in het buitenland te stimuleren
  • het nut van beroepsopleidingen te promoten
  • een gemeenschappelijke norm voor beroepsopleidingen in te stellen (op basis van de EU-aanbeveling van 2009 over kwaliteitsborging)
  • ervoor te zorgen dat meer mensen gebruik maken van de beschikbare opleidingen

Beroepsopleidingen zijn ook goed voor het concurrentievermogen en de economische groei. Als bedrijven gemakkelijker werknemers met de benodigde vaardigheden vinden, geeft dit hen een competitievoordeel.

De nieuwe strategie is de meeste recente invulling van het Proces van Kopenhagen DeutschEnglishfrançais , een algemeen langetermijnplan uit 2002 om beroepsonderwijs en -opleidingen in Europa te hervormen. Bij dit proces zijn 33 landen (Kroatië, de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Turkije en de 27 EU-landen), vakbonden, werknemersvertegenwoordigingen en de Europese Commissie betrokken.

Meer over onderwijs en beroepsopleidingen DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links