Navigációs útvonal

A jövő állásainak betöltéséhez szükséges készségek - 13/12/2010

Diákok, kezükben könyvekkel © EU

Tíz évre szóló stratégia a korszerű, minőségi szakoktatásért, amely révén a munkavállalók megszerezhetik a szükséges képességeket ahhoz, hogy megfelelő munkát találjanak a gyorsan változó gazdasági környezetben.

A munkaképes korú európai polgárok közül hozzávetőleg 76 millióan alacsonyan képzettek vagy semmilyen képesítéssel sem rendelkeznek. A meghirdetett állásokhoz ezzel szemben egyre inkább szükséges valamilyen képesítés. A képzett munkaerő iránti kereslet várhatóan tovább nő az elkövetkező évtizedben, és ez azzal jár, hogy a megfelelő képességekkel nem rendelkező fiatalok és felnőttek nehezebben fognak munkát találni. Ha mégis kapnak állást, képzettebb társaiknál várhatóan kevesebbet keresnek majd.

Az új szakképzési stratégia English a jelenlegi és jövőbeli munkavállalókat olyan szakmai és általános képességekkel kívánja felvértezni, amelyekre szükségük lesz a modern gazdasági életben. A stratégia a szakoktatás és -képzés minőségének javítását, valamint az alkotókészség és a vállalkozókedv serkentését célozza, továbbá arra irányul, hogy tanulmányaik és szakmai pályafutásuk minden szakaszában megkönnyítse az emberek számára a tanulást.

Az EU gondoskodni kíván arról is, hogy a szegényebb családból származó, a sajátos nevelési igénnyel rendelkező, illetve az idősebb munkavállalók is ugyanolyan könnyen juthassanak szakképzéshez, mint bárki más.

A stratégia cselekvési tervet is tartalmaz, amely összegzi, milyen erőfeszítéseket kell a kormányoknak megtenniük az elkövetkező négy évben. A célok közé tartoznak a következőek:

  • a vállalkozásokkal együttműködve azonosítani a készségbeli hiányosságokat,
  • több szakiskolát nyitni,
  • külföldi képzést elősegítő stratégiákat életbe léptetni,
  • felhívni a figyelmet a szakképzés előnyeire,
  • szakképzésre vonatkozó közös EU-szabványt kidolgozni a minőségbiztosításról szóló 2009-es uniós ajánlás alapján,
  • megvizsgálni, hogyan lehet a szakképzésben részt vevők számát növelni.

A szakképzés kedvezően hathat Európa versenyképességére és gazdasági növekedésre is. Ha a munkaerő rendelkezik a szükséges készségekkel, akkor a vállalatok könnyebben tudnak igényeiknek megfelelő munkavállalókat felvenni, s ez segíti őket a világszintű versengésben.

A stratégia a 2002-ben indított koppenhágai folyamat DeutschEnglishfrançais legújabb felülvizsgálatának eredményeképpen jött létre. A koppenhágai folyamat az európai szakoktatási és -képzési rendszerek feljesztését célzó, átfogó, hosszú távra szóló program. A folyamatban a szakszervezetek és a munkavállalók képviselőin, valamint a Bizottságon kívül 33 ország (a 27 uniós tagállamon kívül Horvátoszág, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Törökország) vesz részt.

Az oktatásról és képzésről bővebben DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek