Navigacijska pot

Evropski dan jezikov 2010: z jeziki do posla - 24/09/2010

Kovinske črke na kupu © iStockphoto.com/chieferu

V tednu pred evropskim dnevom jezikov 26. septembra se bodo zvrstile številne prireditve, povezane z jezikom. Rdeča nit letošnjega dneva so podjetništvo in delovna mesta.

"Jeziki so dobri za posel", je glavno sporočilo letošnjega dneva jezikov. Zaposleni z dobrim znanjem tujih jezikov so pomembna pridobitev za podjetja, saj lažje prodajajo svoje izdelke v druge države. Iskalci zaposlitve, ki se učijo tujega jezika, lahko hitreje najdejo delo.

Evropski dan jezikov spodbuja učenje jezikov pri vseh starostih. Je tudi priložnost za praznovanje jezikovne pestrosti Evrope in za opozarjanje na pomen jezika v vseh pojavnih oblikah.

V Bruslju se bodo glavne prireditve English zvrstile 23. in 24. septembra. Tudi v državah članicah EU v tednu pred 26. septembrom potekajo različne prireditve: konference o večjezičnosti, prevajanju in tolmačenju; radijski programi; spletna jezikovna tekmovanja in kvizi; pripovedovanje pesmic in zgodbic; prikazovanje filmov v izvirnem jeziku; jezikovne tržnice; poskusne učne ure in delavnice. V Ljubljani lahko 27. septembra na ploščadi pred veleblagovnico Maximarket obiščete "jezikovno tržnico" ter se seznanite z jezikovnim bogastvom Evropske unije. Tudi drugod po Sloveniji bodo poskrbeli za jezikovno dogajanje. Informacijska točka Europe Direct (ED) Novo mesto tako za otroke organizira "jezikalnice" s tujejezičnim mentorjem: 27. septembra v Novem mestu in 28. septembra v Metliki. Učenci višjih razredov pomurskih osnovnih šol pa bodo s spisi na temo jezikov lahko sodelovali na nagradnem natečaju v organizaciji informacijske točke ED Murska Sobota.

Za več informacij o evropskem dnevu jezikov se obrnite na fiorella.perotto@ec.europa.eu ali obiščite naslednja spletišča:

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave