Sökväg

EU:s nya ungdomsinitiativ drar igång - 15/09/2010

"Unga på väg"-logotypen © EU

"Unga på väg" är ett ungdomsinitiativ som ska gjuta nytt liv i utbildningssystemen, främja studier och praktik utomlands och minska ungdomsarbetslösheten.

Initiativet sätter unga i fokus för utbildning och studier och praktik utomlands. Man vill se till att att unga människor verkligen får de kunskaper, färdigheter och erfarenheter som de behöver för sitt första jobb.

Unga på väg är ett av de sju huvudinitiativen i tillväxtstrategin Europa 2020 DeutschEnglishfrançais, EU:s nya strategi för ökad ekonomisk tillväxt och fler jobb. Målet är 75 procents sysselsättning i slutet av decenniet.

"Vi vill minska antalet ungdomar som lämnar skolan i förtid och se till att fler går en eftergymnasial utbildning, så att de når sin fulla potential", säger EU:s utbildningskommissionär Androulla Vassiliou.

Rätt sorts utbildning bidrar till att förbättra möjligheterna att hitta jobb för dem som är nya på arbetsmarknaden. För närvarande söker fem miljoner unga européer jobb.

Initiativet omfattar 28 punkter och ska bland annat främja informellt lärande och företagaranda samt informera om möjligheter till utlandsstudier. Det ska också göra det mer lockande att studera i andra EU-länder genom att lyfta fram en rad universitet i världsklass.

Mikrolån ska hjälpa unga företagare att starta eget.

Som ett led i strategin uppmuntrar EU sina medlemsländer att införa en "ungdomsgaranti" som ska se till att unga människor blir erbjudna jobb, vidareutbildning eller praktik inom sex månader efter det att de har lämnat skolan.

Det kommer också att finnas en särskild webbplats för unga som vill studera eller få arbetslivserfarenhet utomlands. Dessutom införs ett nytt europeiskt kompetenspass som kan användas i hela EU. Utbildningskommissionär Androulla Vassiliou kommer att delta i en "Unga på väg"-debatt på nätet kl. 15.00 (medeleuropeisk tid) nu på fredag den 17 september. Du kan mejla frågor i förväg på valfritt EU-språk till EAC-YOM@ec.europa.eu.

Generaldirektoratet för utbildning och kultur DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar