Cale de navigare

Lansarea iniţiativei "Tineretul în mişcare" - 15/09/2010

Logoul iniţiativei "Tineretul în mişcare" © UE

Această iniţiativă îşi propune să revigoreze sistemele de educaţie, să promoveze mobilitatea studenţilor şi să combată şomajul în rândul tinerilor.

Iniţiativa urmăreşte să-i aducă pe tineri în centrul strategiei privind educaţia şi mobilitatea, dându-le astfel şansa de a acumula cunoştinţele, competenţele şi experienţa de care au nevoie pentru a-şi găsi primul loc de muncă.

Tineretul în mişcare este unul dintre cele şapte proiecte importante ale strategiei Europa 2020 DeutschEnglishfrançais. Acest nou plan al UE vizează creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă (în proporţie de 75%) până la sfârşitul acestui deceniu.

"Dorim să reducem numărul cazurilor de abandon şcolar şi să încurajăm cât mai mulţi tineri să urmeze cursuri universitare pentru a le permite să-şi valorifice întregul potenţial", a declarat comisarul european pentru educaţie, Androulla Vassiliou.

Îmbunătăţirea calităţii educaţiei va spori şansele de integrare pe piaţa muncii. În prezent, peste cinci milioane de tineri europeni se află în căutarea unui loc de muncă.

Programul include 28 de puncte, printre care se numără promovarea educaţiei non-formale, a antreprenoriatului şi a oportunităţilor de studiu în străinătate. De asemenea, programul vizează creşterea interesului faţă de sistemul european de învăţământ, prin promovarea unor universităţi de elită.

Este prevăzut şi un instrument de microfinanţare prin care li se va oferi sprijin tinerilor antreprenori care doresc să îşi înceapă propria afacere.

Ca parte din strategie, UE încurajează statele membre să adopte un "sistem de garantare pentru tineri". Aceştia vor avea siguranţa că, în decurs de şase luni de la finalizarea studiilor, vor obţine un loc de muncă, vor urma cursuri suplimentare de formare sau vor câştiga experienţă profesională.

Iniţiativa "Tineretul în mişcare" va avea propriul site de internet creat pentru cei care doresc să studieze sau să lucreze în altă ţară. De asemenea, va exista şi un paşaport european de competenţe care va putea fi utilizat în toată Uniunea. Vineri, 17 septembrie, începând cu ora 15.00 CET (16.00, ora României), comisarul Vassiliou va participa la o dezbatere on-line pe tema iniţiativei "Tineretul în mişcare". Dacă aveţi întrebări legate de acest subiect, le puteţi trimite pe adresa EAC-YOM@ec.europa.eu. Întrebările pot fi formulate în oricare dintre limbile oficiale ale Uniunii.

DG Educaţie şi Cultură DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile