Kruimelpad

Startsein voor Jeugd in beweging - 15/09/2010

Logo "Jeugd in beweging" © EU

De EU komt met een initiatief om het onderwijs een stimulans te geven, studenten makkelijker naar het buitenland te laten gaan en werkloosheid onder jongeren te bestrijden.

Het idee is jongeren zoveel mogelijk studie- en opleidingsmogelijkheden te bieden, ook in het buitenland. Zo kunnen ze immers de nodige kennis en ervaring opdoen om een eerste baan te vinden.

Jeugd in beweging is een van de opvallendste initiatieven van Europa 2020 DeutschEnglishfrançais, het nieuwe EU-plan voor economische groei en werkgelegenheid. Het doel is een participatiegraad van 75% in tien jaar tijd.

"Wij willen het aantal vroegtijdige schoolverlaters verminderen en het aandeel van jongeren in het hoger onderwijs vergroten, zodat zij hun potentieel ten volle kunnen ontplooien", aldus commissaris voor onderwijs Androulla Vassiliou.

Passend onderwijs vergroot natuurlijk de kans op werk voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Niet onbelangrijk, want er zijn momenteel al zo'n 5 miljoen jonge Europeanen op zoek naar een baan.

Het 28-puntenprogramma van Jeugd in beweging gaat onder andere over informeel leren, ondernemerschap en meer aandacht voor studeren in het buitenland. Ook moet studeren in Europa nog aantrekkelijker worden door een aantal universiteiten van wereldklasse te promoten.

Voor jongeren die als ondernemer aan de slag willen, komt er microfinanciering.

Verder stimuleert de EU alle landen van de Unie om een soort jeugdgarantieregeling goed te keuren. Zo'n regeling verzekert jongeren uiterlijk zes maanden na hun diploma van een baan, een extra opleiding of een stage.

Er komt een speciale website van Jeugd in beweging voor wie in het buitenland wil gaan werken of studeren, en een nieuw Europees vaardighedenpaspoort dat overal in de EU kan worden gebruikt. Commissaris Vassiliou doet mee aan een onlinedebat over Jeugd in beweging op vrijdag 17 september vanaf 15 uur (Brusselse tijd). Vragen kunt u nu al stellen (in alle officiële talen van de EU) via EAC-YOM@ec.europa.eu.

DG Onderwijs en cultuur DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links