Navigációs útvonal

Startot vesz a - 15/09/2010

A "Mozgásban az ifjúság" kezdeményezés logója © EU

A kezdeményezés révén az Európai Unió arra törekszik, hogy javítsa az európai oktatási rendszerek teljesítményét, ösztönözze a diákmobilitást, és fellépjen a fiatalokat sújtó munkanélküliség ellen.

Az Európai Unió célja az, hogy minél több fiatal folytasson tanulmányokat más uniós tagállamban. A tanulmányi mobilitást szolgáló programok olyan ismeretekkel, készségekkel és tapasztalatokkal hivatottak felruházni a diákokat, melyeknek birtokában a fiatal pályakezdők könnyebben el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon.

2010-ben az EU új tervet dolgozott ki a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzésére. Az Európa 2020 DeutschEnglishfrançais stratégia arra irányul, hogy kontinensünkön a foglalkoztatás az évtized végére elérje a 75%-os szintet. Az Unió a stratégiában hét kiemelten fontos kezdeményezést vázolt fel, ezek egyike a Mozgásban az ifjúság program.

"Csökkenteni kívánjuk az iskolából kimaradó diákok számát és növelni a felsőfokú oktatásban részesülők arányát annak érdekében, hogy a fiatalok teljes mértékben kibontakoztathassák képességeiket" - jelentette ki az EU oktatásügyi biztosa, Andrula Vasziliu.

A szükségletekhez igazított oktatás révén javulni fognak a pályakezdők elhelyezkedési esélyei. Napjainkban öt millióra tehető az álláskereső európai fiatalok száma.

A Mozgásban az ifjúság program 28 pontban fogalmazza meg a tervezett intézkedéseket. Példaként említhető többek között a nem formális tanulás és a vállalkozói tevékenység ösztönzése, valamint a külföldi tanulmányi lehetőségek megismertetése. További célt jelent, hogy a fiatalok körében növekedjen az Európában folytatott tanulmányok vonzereje. Ezt az Unió a világszínvonalú oktatást kínáló egyetemek népszerűsítése révén igyekszik megvalósítani.

A vállalkozói tevékenység ösztönzése érdekében az EU mikrofinanszírozási eszközt hoz létre, hogy pénzügyi támogatást biztosítson a cégalapítást tervező fiatalok számára.

A stratégia keretében az Unió ún. ifjúsági garancia bevezetését szorgalmazza. Ha a tagállamok kormányai elfogadják az uniós javaslatot, a garancia révén a fiatalok biztosítékot kapnak majd arra, hogy az iskolapadból kikerülve hat hónapon belül elhelyezkedést, továbbképzést vagy szakmai tapasztalatszerzést biztosító lehetőséghez jutnak.

Azok számára, akik külföldön szeretnének tanulni, illetve szakmai tapasztalatra szert tenni, az EU külön webhelyet indít a Mozgásban az ifjúság kezdeményezés ismertetése céljából. A tervek között szerepel továbbá olyan európai "útlevél" uniós szintű bevezetése is, mely a dokumentum tulajdonosa által megszerzett készségekről ad majd tájékoztatást. Szeptember 17-én közép-európai idő szerint délután 3 órakor az Európai Bizottság a Mozgásban az ifjúság kezdeményezés témájában online vitát rendez, melyben Andrula Vasziliu biztos is részt vesz. Az érdeklődők előre beküldhetik kérdéseiket az EAC-YOM@ec.europa.eu e-mail címre. Üzenetüket a hivatalos uniós nyelvek bármelyikén megfogalmazhatják.

Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóság DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek