Navigacijska pot

Poročilo OECD je podprlo cilje strategije Evropa 2020 na področju izobraževanja in šolanja - 08/09/2010

Študenti v predavalnici © EU

Poročilo z naslovom Kratek pregled izobraževanja predstavlja, koliko denarja se namenja izobraževanju, kako delujejo izobraževalni sistemi in kakšne rezultate dosegajo. Pregled je zajel 35 držav, vključno z 21 državami EU.

Kot je dejala komisarka za izobraževanje Androulla Vassiliou, je poročilo podprlo analizo Komisije in smernice politike, zapisane v strategiji Evropa 2020. Dejala je še, da poročilo poudarja pomen oziroma nujnost naložb v izobraževanje, zlasti v času gospodarske recesije, ki je najbolj prizadela ravno mlade z nizko izobrazbo. Stopnja brezposelnosti pri mladih, ki niso dokončali srednje šole, se je v letih 2008 in 2009 v državah EU dvignila za skoraj pet odstotnih točk.

Po strategiji Evropa 2020 naj bi 40 % mladih doseglo univerzitetno izobrazbo. Trenutno jo med 25 do 34-letniki doseže le 34 %, Irska pa vodi s 45 %.

Poročilo potrjuje pravilnost ciljev strategije, saj ugotavlja, da je svetovna finančna kriza najbolj prizadela manj izobražene delavce. V primerjavi z univerzitetno izobraženimi mladimi je pri mladih z nedokončano srednjo šolo večja verjetnost, da izgubijo delo.

Povpraševanje po univerzitetni izobrazbi je vedno večje. Sredstva, ki jih država nameni univerzitetnemu izobraževanju, se povrnejo z dodatnimi davčnimi prihodki. Tudi univerzitetno izobraženi državljani EU zaslužijo znatno več v teku njihovega delovnega življenja, kar jim prinese osebno korist.

Danes več ljudi kot kdaj koli prej zaključi univerzitetno izobraževanje in države, zajete v poročilu, so svojim izobraževalnim sistemom namenile veliko sredstev. Po vsem svetu je izobraževanje na samem vrhu osebnih ciljev in političnih programov.

Komisija bo 15. septembra začela z izvajanjem programa Mladi in mobilnost, ki je namenjen izboljšanju zaposlitvenih možnosti mladih in zagotavljanju ustreznega usposabljanja v skladu z njihovimi potrebami. To je ena od sedmih prednostnih pobud za gospodarsko rast in nova delovna mesta Evrope 2020 DeutschEnglishfrançais .

 

Več o izobraževanju in usposabljanju v EU DeutschEnglishfrançais

OECD: Kratek pregled izobraževanja 2010 Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave